Ce tratezi cu ulei de eucalipt

Aborigenii australieni îl numesc kino și îi folosesc frunzele pentru a-și bandaja rănile. Eucaliptul a devenit cunoscut europenilor de-abia la sfârșitul secolulul al XVIII-lea și și-a dobândit faima ca un copac ce previne malaria, fiind plantat în zone mlăștinoase. Cele peste 500 de specii de eucalipt au păstrat încă o mulțime de mistere, în ciuda faptului că specialiștii în medicină alternativă folosesc de multă vreme frunzele și uleiul esențial de eucalipt pentru tratarea a numeorase afecțiuni.

Uleiul de eucalipt are proprietăți antibacteriene, antivirale și antifungice. Este folosit pentru tratarea infecțiilor, reducerea febrei, tuse, astm, probleme cu stomacul. La sfârșitul secolului al XIX-lea uleiul de eucalipt era folosit în spitalele din Marea Britanie pentru dezinfectarea sondelor și cateterelor.

Beneficiile în cosmetică ale uleiul de eucalipt nu sunt nici ele de neglijat. Diluat (o picătură de ulei la 3 picătri de apă) și aplicat pe piele, uleiul esențial de eucalipt tratează cu succes acneea și dermatitele.

Uleiul de eucalipt previne aparția cariilor și reduce riscul de parodontoză și boli gingivale. Folosirea de gumă de mestecat cu extract de eucalipt ar fi benefică – spun medicii stomatologi.

 Cum să-l folosești

Gripă – în 300 ml de apă fiartă, pune 10 picături de ulei esețial de eucalipt și inhalează aburii.

Mătreață – amestecă 3-5 picături de ulei de eucalipt cu ulei de nucă de cocos și masează bine pielea capului. Tratamentul se repetă timp de 3-4 săptămâni și rezolvă atât problemele legate de dermatită, cât și pe cele cu mătreața.

Păduchi – în șamponul de baie se pune o sticluță de ulei esențial de eucalipt și se șamponează bine părul. Se înfășoară apoi părul cu o pungă de plastic și ulterior, se piaptănă bine, pentru îndepărtarea ouălor. Uleiul de eucalipt are o eficiență mult mai mare împotrivă păduchilor decât șampoanele speciale și nu agresează scalpul așa cum o fac produsele anti-păduchi.

Odorizant – picură câteva picături de ulei de eucalipt peste un amestec de plante ușcate și vei avea un parfum persisent în toată casa.

Dezinfectant – în mașina de spălat, odată cu detergentul, poți pune și câteva picături de ulei de eucalipt – dezinfectează și conferă un parfum foarte plăcut rufelor.

Astm, bronșită, pneumonie – se pun câteva picături de ulei de eucalipt în ulei de cocos și se masează bine zona pieptului.

Precauții și contraindicații

Extrem de puternic, uleiul de eucalipt are și câteva contraindicații – el nu poate fi folosit de femeile însărcinate și cele care alăptează.

Nu aplica niciodată ulei de eucalipt nediluat direct în dreptul nărilor, întrucât aburii inhalați direct sunt toxici!

Înghițit ca atare, nediluat, uleiul de eucalipt poate fi fatal!

 

foto Shutterstock


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Feminin
Buton