Branza este o sursa excelenta de calciu si multe specialitati pot fi consumate fara probleme si in perioada sarcinii. Unele tipuri de branzeturi insa, nu sunt alimente recomandate in sarcina deoarece pot avea consecinte asupra sanatatii copilului si a femeii insarcinate.
Branzeturile moi, maturate cu ajutorul mucegaiurilor, precum bria, camembertului sau branza de capra (Fromage de Chevre) nu sunt recomandate in timpul sarcinii.
De asemenea, nu e indicat sa consumi nici branzeturile bogate cu mucegai albastru, precum gorgonzola sau roquefort.
Desi aceste branzeturi din urma sunt preparate folosind lapte pasteurizat, acestea nu sunt indicate in timpul sarcinii deoarece intra in categoria branzeturilor moi, ce pot permite dezvoltarea bacterii precum listeria.
Orice branzeturi moi preparate cu lapte nepasteurizat, precum anumite tipuri de branza de vaci, trebuie de asemenea evitate.
Branzeturile tari, fie si cu mucegai albastru, precum branza Stilton, sunt mai degraba sigure si e mai putin probabil sa contina bacterii precum listeria, chiar daca sunt facute din lapte nepasteurizat.
Toate branzeturile tari, indiferent de tipul de lapte din care sunt facute, pot fi consumate mai in siguranta de catre gravide in timpul sarcinii decat branzeturile moi.
Te poti bucura insa de gustul delicios al unei branze precum gorgonzola, daca alegi sa o gatesti temeinic, pentru a omori eventualele bacterii inainte.
De exemplu, o pizza cu gorgonzola, coapta la temperaturi care sa topeasca branza complet, este perfect sigura si in timpul sarcinii!
Sursa: babycentre.co.uk
Imagine: Shutterstock