Contractiile Braxton Hicks, sau contractiile false, sunt incordari intermitente ale uterului ce incep devreme in timpul sarcinii, dar pe care adesea nu le simti pana in cel de-al doilea trimestru.
Pe masura ce sarcina avanseaza, contractiile Braxton Hicks tind sa apara mai des, insa pana cand ajungi in ultimele saptamani, cel mai probabil vor aparea rar, iregulat si nedureroase.
Cu toate acestea, uneori contractiile Braxton Hicks pot fi dificil de diferentiat de simptomele unui travaliu prematur, deci e important sa iti iei masuri de siguranta si sa nu te diagnostichezi singura.
Daca nu ai ajuns inca la 37 de saptamani si ai contractii regulate, sau orice alte semne de travaliu prematur, suna medicul de urgenta.
Pana sa ajungi cu cateva saptamani inainte de termen, e posibil ca cervixul sa se subtieze pentru a se pregati de nastere. Contractiile din aceasta perioada pot deveni mai intense si mai frecvente, cauzand disconfort.
Cand ai contractii, indiferent ca sunt false sau esti in travaliu, iti vei simti uterul, in partea inferioara a abdomenului, incordandu-se si relaxandu-se.
Contractiile Braxton Hicks sunt neregulate si de obicei nu dor, desi pot provoca si ceva disconfort.
In zilele de dinaintea termenului, contractiile Braxton Hicks pot deveni ritmice, destul de regulate si chiar dureroase. Contractiile false te pot face sa crezi ca esti in travaliu.
Spre deosebire de contractiile reale, Braxton Hicks nu ar trebui sa devina progresiv mai lungi, mai dureroase si mai apropiate una de cealalta ca interval de timp.
Contractiile Braxton Hicks pot aparea oricand, dar e mai probabil sa apara in timpul noptii, cand esti deshidratata sau ai nevoie la baie, in timpul efortului fizic sau in timpul momentelor intime.
Cum am mentionat deja, de obicei contractiile false nu dor. Daca totusi acest lucru se intampla, iata cateva moduri de a ameliora simptomele:
Schimba pozitia sau activitatea din acel moment. Uneori putin mers ajuta, iar in alte situatii odihna diminueaza contractiile.
In travaliul real, indiferent ce vei face, contractiile progreseaza si devin mai puternice, deci asa le vei putea si diferentia.
Daca nu ai trecut inca de pragul de 37 de saptamani, suna-ti medicul imediat sau du-te la spital daca ai contractii ritmice, dureroase si frecvente, sau daca ai unul din simptomele de travaliu prematur:
Daca ai trecut de pragul de 37 de saptamani, intreaba-ti medicul cand ar trebui sa il suni, atunci cand ai contractii.
In travaliul real, contractiile devin mai regulate, dureaza intre 30-90 secunde si devin mai puternice, mai dese, indiferent de ce faci tu.