Suprasolicitarea, schimbarile majore in familie, agresiunea altora asupra lui, dificultatile de invatare, programele tv, video cu continut violent – acestea sunt potentialele motive pentru care un copil poate deveni agresiv.
Dragii mei, daca as putea, as scrie in fiecare numar al revistei despre agresivitate, despre comportamentul agresiv al copiilor si adolescentilor. De ce? Ei bine, nu stiu altii cum sunt, dar eu cand vad cat de agresivi sunt copiii de astazi, inca de la varste foarte mici, ma simt ingrozita gandindu-ma in ce lume vom trai cand acesti copii vor deveni adulti.
Chiar ma intreb daca vom mai avea vreo sansa in lumea lor, in care orice conflict se rezolva cu pumni, picioare, injuraturi, amenintari grave, sfidarea autoritatii. Indiferent de varsta. Nu vreau sa creez o viziune apocaliptica, dar ma tem ca ea deja exista. Priviti in gradinite, in scoli si in licee. Oare voi, parintii acestor copii, nu va speriati deloc de ceea ce vedeti si auziti de la copiii vostri? A, dar poate ca nu aveti timp sa vorbiti cu ei, scuzati! Sunteti prea ocupati de viitorul vostru, insa ce se va intampla cu cel ce va crea zilele de maine – copilul?!
Da, stiu, orice copil este agresiv din cand in cand. Se spune chiar ca „piticii pana in trei-patru ani sunt cele mai agresive creaturi de pe planeta – lovesc, musca, trag suturi, imping, trag, arunca cu obiecte –, pentru ca se simt frustrati de faptul ca nu au control asupra mediului si asupra propriilor miscari, nu au puterea si nici abilitatea de a spune clar ceea ce vor. Dar, numai pentru ca acest comportament este normal pentru aceasta varsta, nu inseamna ca trebuie sa il permitem pur si simplu!
Inca de la aceasta varsta trebuie sa ajutam copiii sa invete sa isi gestioneze emotiile intr-un mod productiv si civilizat. Insa noi ce facem? Ne amuzam, raspundem la fel (cu agresivitate verbala si/sau fizica), si apoi ne minunam ca avem copii agresivi, care primesc vesnic reclamatii de la gradinita si, mai apoi, de la scoala.
Nu mi-am propus sa reiau tema tulburarii de comportament de tip agresiv, ci sa atrag atentia asupra comportamentului agresiv care inca nu a virat in patologie. Ori de cate ori copilul tau loveste, impinge, strica ceva intentionat, vorbeste urat, raneste pe ceilalti ai grija sa:
La aceasta varsta, copiii invata comportamentul corect abia dupa ce l-au experimentat intai pe cel gresit.
Copiii experimenteaza adoptand diferite comportamente. Daca intr-o zi isi exprima furia folosind cuvintele, a doua zi o pot face batand cu pumnul in masa sau aruncand cu obiecte. Pentru a-i invata sa se elibereze eficient de sentimentele de furie si nu sa explodeze in modalitati ce tin de agresivitate:
Text: Cristiana Haica; Foto: dreamstime.com