Ce sa stii dupa nastere

Perioada de imediat dupa nastere este una dintre cele mai dificile din viata unei mamici.

Trebuie sa aiba grija de micut  zi si noapte, sa se acomodeze unul cu cealalt si cu restul familiei, dar si sa se refaca dupa aducerea pe lume a noului membru al familiei.

Iata cateva sfaturi utile:

  • Fa dus la scurt timp dupa nastere si imbraca-te cu haine curate, pentru a te simti mai bine
     
  • Poarta un absorbant special post-natal, pentru a absorbi lohiile puternice, sangerarea dupa nastere, in primele doua zile dupa ce ai nascut.
     
  • Odihneste-te mult in prima zi, dar misca-ti regulat degetele de la picioare pentru a activa circulatia.

    Poti lua tablete homeopate Arnica D6 la fiecare doua ore in prima zi, pentru a reduce umflarea, atat dupa nasterea naturala cat si dupa cezariana.
     

  • Dupa cezariana, prinde-ti operatia cu degetele pentru a o sustine de fiecare data cand tusesti, razi sau stranuti, pentru a reduce disconfortul
     
  • Asteapta-te la contractii ale uterului de fiecare data cand bebelusul incepe sa suga, in primele zile dupa nastere. Acestea sunt putin dureroase si contracteaza uterul pentru a reduce sangerarea, insa nu dureaza tot timpul cat alaptezi.
     
  • Cand urinezi, rastoara in vasul de toaleta, inainte de a te aseza, o cana mare cu apa calda, pentru a reduce usturimile
     
  • Utilizeaza un bideu dupa fiecare vizita la toaleta sau da cu spray Hyperispray pentru a preveni infectiile
     
  • Daca nu ai scaune in mos spontan utilizeaza un supzitor cu glicerina, la doua zile dupa nastere.intinde-te si asteapta timp de 15 minute ca supozitorul sa-si faca efectul. Daca te duci imediat la toaleta, supozitorul nu va avea timp sa se dizolve.
     
  • Daca sfarcurile sunt sensibile, solicita ajutor pentru ca bebelusul sa le prinda bine in gurita. Umezeste un pliculet de ceai rooibos cu doua linguri de apa fierbinte, raceste-l si pune-l pe sfarcul inflamat pentru a calma durerea. Poarta-l in interiorul sutienului pana la urmatoarea masa a bebelusului
     
  • Daca sanii sunt foarte grei si foarte durerosi, ia doua frunze de varza si taie in mijlocul fiecaruia doua gauri de dimensiunile sfarcurilor. Scufunda frunzele in apa fierbinte timp de 10 secunde, scurge excesul de apa si pune-le pe sani cat sunt calde inca.

    Frunzele de varza se folosesc atat pentru calmare cat si pentru activarea circulatiei laptelui. Schimba-le la urmatoarea masa a bebelsului si continua sa faci asta pana cand te veio simti mai confortabil
     

  • Incalzirea sanilor cu ajutorul unor haine calde, a unui dus sau a unei bai calde, il poate opri pe bebelus sa nu infulece.
     
  • Nu restrictiona durata mesei bebelusului atata timp cat suge corect, deoarece sanii trebuie goliti.
     
  • In primele zile, inchide-ti telefonul mobil sau scoate telefonul fix din priza daca nu vrei sa fii deranjata, ca sa te poti odihi si bebelusul sa nu fie deranjat
     
  • Chiar daca nivelele tale de energie cresc odata cu trecerea timpului, ai grija sa nu exagerezi. Continua sa nu faci efort si sa te odihnesti suficient atat ziua cat si noaptea.
     
  • S-ar putea sa elimini cheaguri de sange si sa sangerezi uneori mai abundent, cam in a zecea zi de la nastere. Daca sangerarea trece in cateva ore si nu ai dureri sau febra, nu ai de ce sa te ingrijorezi. Daca sangerarea ramane abundenta si nu te simti bine, mergi la medic.
     
  • Roaga-ti partenerul sa te scoata la un ceai intr-un restaurant care accepta si bebelusi, dupa 10-14 zile de la nastere.
     
  • Daca esti foarte emotiva, ia remediul Natura Rescue, picaturile homeopate Nerva 3 sau sarurile minerale Sodium Chloride.

Remedii homeopate pentru proaspete mamici
Pentru recuperarea si adaptarea fizica:
Arnica D6 – reduce umflarea si durerea
Picaturile Injura – ajuta la vindecarea rapida, vindeca orice rana a nervilor si reduce umflarea si durerea
Unguent cu galbenele – vindeca sfarcurile crapate sau dureroase
Tonic de lucerna usoara – ajuta lactatia

Pentru sprijin emotional:
Natura Rescue – alina anxietatea si imbunatateste rezistenta psihica
Picaturile Nerva 3 – pentru depresie postnatala, adaptarea emotionala, sentimente schimbatoare, pierderea cuiva si suferinta aferenta
Sarurile minerale Potassium phoshate – pentru sprijinul general al sistemului nervos general

Sursa: Ghidul compelt al sarcinii si al nasterii', Lilian Leistner;
Foto: Dreamstime.

 


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Recuperare
Buton