Ce să știi despre torticolis

Ține capul strâmb? Probabil suferă de torticolis. Afecțiunea este caracterizată printr-o poziție deficitară a capului și gâtului bebelușului și poate fi congenitală sau dobândită. Uite ce să știi despre torticolis.

Bebelușul poate suferi de torticolis congenital, care apare încă din viața intrauterină, din cauza unei poziții vicioase a capului bebelușului în burtica mamei sau din cauza preziunii exercitate de cordonul ombilical asupra capului. Specialiștii vorbesc dspre torticolis postural atunci când acesta apare în urma unei mișcări forțate sau ca urmare a unei poziții inadecvate în timpul somnului. Dacă bebelușul tău suferă de torticolis congenital, problema se poate rezolva în primele 3-4 săptămâni, prin simple exerciții, pe care le poate efectua asupra celui mic un kinetoterapeut, fie într-un centru de specialitate, fie la voi acasă.

Tema ta, pe lângă exercițiile efectuate de kinetoterapeut. va fi să fii atentă la poziționarea capului bebelușului în timpul somnului – va trebui să ai grijă să îl culci pe cel mic astfel încât capul să fie poziționat în sensul invers deviației. Poți face acest lucru folosind 1-2 perne sau niște săculeți speciali.

Medicii mai recomandă folosirea de stimuli senzoriali pentru bebeluși- luminile, jucăriile care să-i determine pe cei mici să își miste capul, contribuind astfel la corectarea posturii defectuoase.

Deși nu este o afecțiune gravă, torticolisul trebuie diagnosticat și tratat imediat pentru a nu afecta dezvoltarea armonioasă a bebelușului și a nu-i crea celui mic prea mult disconfort.

foto Shutterstock


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Bebelusul
Buton