Mulți părinți ignoră dezvoltarea limbajului bebelușului în primul an, considerand că cel mic are suficient timp pentru a recupera întârzierea. Uite ce să știi despre dezvoltarea limbajului, ce îl influențează și când este cazul să te adresezi unui specialist.
Ganguritul este materia prima a vorbirii – spun specialistii. El consta mai intai in vocale neclare, care, treptat, sunt pronuntate clar, iar dupa patru luni se produc primele articulari de vocale cu consoane si incep sa se diferentieze consoanele (m, n, p, b, t, d), achizitionandu-se treptat si celelalte consoane – ultima care poate fi pronuntata este „R”.
Abia pe la cinci luni apare lalatiunea – repetitii de silabe care au semnificatie (ma-ma, ta-ta, pa-pa etc.), dar copilul nu le pronunta ca atare. Am auzit parinti care afirmau ca bebelusul lor „a vorbit de pe la cinci-sase luni, ceea ce este o impresie. Abia spre sfarsitul lunii a zecea, atentia copilului este, realmente, indreptata spre cuvinte si le spune cu intentie si semnificatie.
S-a constatat ca bebelusii care ganguresc mult si devreme vor fi mai precoce si in aparitia lalatiunii; de asemenea, ei au o precocitate si in aparitia vorbirii si au un IQ mai ridicat. Primele cuvinte ale copilului sunt cuvinte- propozitii, ca in japoneza. Un singur cuvant exprima o intrebare, o afirmatie.
In analiza limbajului copilului mic se ia in seama competenta – capacitatea copilului de a decodifica limbajul adult, si performanta – capacitatea de a utiliza si produce, pronunta cuvinte ca mijloace de comunicare. Competenta este intotdeauna mai sensibila si mai avansata decat performanta.
In dezvoltarea limbajului pot exista mari diferente individuale, determinate de:
In primele luni de viata, copilul reactioneaza vocal la felul in care i se vorbeste. Nu conteaza asa de mult ce i se spune, ci cum i se spune. De la cinci luni, bebelusul reuseste sa deosebeasca tonul cald de cel dur, aspru, al vocii si chiar plange cand este dojenit sau certat – nu din cauza cuvintelor, ci din cauza tonului, volumului vocii, a mimicii si gesticii celui care i se adreseaza.
La aceasta varsta, copilul incepe sa si inteleaga ceea ce i se spune, si se pare ca „tata este primul cuvant pe care il intelege (acest cuvant fiind pronuntat de mama cand tatal apare in camera). Apoi, sunt retinute si intelese denumirile jucariilor aratate de mama. Pe masura ce se apropie de varsta de 12 luni, micutul nu numai ca intelege, ci si reproduce (in masura posibilitatilor lui verbale) ceea ce a inteles si a fost invatat pana la acest moment.
Text: Cristiana Haica; Foto: Shutterstock