Ce să faci când înghite obiecte

De pe la 3 luni încolo, copilul tău descoperă lumea 'gustând-o'. Până spre a doua aniversare, copiii bagă în gură cam tot ce prind. Lăsând la o parte chestiuni legate de igienă, obiceiul copilului de a gusta obiecte poate fi extrem de periculos și îi poate pune în pericol viața. Ce faci când înghite obiecte?

Obiectele pe care le pot înghiți copiii pot fi toxice (vezi cum să reacționezi în caz de intoxicații), sau blochează căile respiratorii sau chiar pot produce daune interne. Magneții înghițiți pot strivi intestinele, cioburile se pot înfinge în organe sau por perfora intestine, bateriile se erodează repede mediul acid din stomac, ghemotoace de lână sau fire de material se pot aduna ghemotoc în stomac și nu mai pot fi eliminate.

Cum să reacționezi când înghite obiecte

Dacă obiectul înghițit nu este magnetic sau ascuțit sau acid (baterii), iar cel mic nu are vreo reacție, poți lăsa obiectul să iasă pe cale naturală. Cel mai bine ar fi însă să mergi direct la medic, pentru că în încercarea de a repara situația poți face mai mult rău.

Dacă cel mic salivează abundent, vomită, se plânge de dureri de burtică sau respiră cu greutate (iar pielea din jurul gurii se cianozează și devine albăstră), mergi de urgență la camera de gardă a celui mai apropiat spital de pediatrie!

Cum să previi micile accidente

Nu lăsa la îndemâna copilului obiecte cu piese detașabile, margini ascuțile, balamale etc. Le poate înghiți sau și le poate băga în nas, caz în care obiectul poate obstrucționa căile respiratorii, crescând astfel și riscul de infecții.

Ca regulă, price obiect mai mic de 10 cm poate fi închițit, băgat în nas sau în ureche (caz în care riscul este de perforare a timpanului și declanșarea de infecții în urma acumulării de bacterii.

Privește camera prin prisma copilului – orice ți se pare ție neinteresant (capse, lipici etc) pentru un copil poate fi de-a dreptul magic.

Nu lăsa copilul nesupravegheat – o clipă de neatenție este tot ce trebuie pentru ca cel mic să înghită vreun obiect sau să și-l îndese prin gură, nas, urechi.

foto: 123rf.com

 


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Copilul tau
Buton