Ce papam in primul an

Cum se stabileste necesarul de calorii
Nevoile nutritionale ale bebelusilor se calculeaza nu numai in functie de varsta, ci si de marimea copilului, de rata lui specifica de crestere (pentru ca nu toti copiii cresc in acelasi ritm), de nevoile lui energetice si metabolice – copiii mai „domoli” au nevoie, evident, de mai putina energie, deci, si de calorii mai putine.

Nevoia de calorii pe kilogram corp este cea mai ridicata in primul an de viata fata de oricare alt moment. Caloriile din meniul unui bebelus trebuie sa provina din proteine, grasimi si carbohidrati. 50% dintre proteine sunt folosite in cresterea din primele doua luni de viata, iar carbohidratii furnizeaza energia necesara.

Nivelul de lichide necesar este, de obicei, asigurat prin consumul de lapte sau formula. Pe timpul verii, se recomanda suplimentarea cu apa sau ceai, pentru a se evita deshidratarea. Sucurile naturale trebuie diluate 1:1, pentru ca solicita prea mult sistemul digestiv imatur al bebelusilor.

Sfat: Daca pleci la drum o perioada mai indelungata, nu uita sa iei toate ingredientele necesare pentru prepararea formulei (in cazul in care nu alaptezi) – biberonul cu apa deja masurata si cantitatea necesara pentru pregatirea formulei, eventual si o bavetica, pentru a preintampina micile accidente. Daca-l hranesti in masina, parcati undeva mai intai.

Stiai ca? Desi are o multime de proprietati nutritive si curative, mierea este un aliment interzis copiilor in primii ani de viata, din cauza faptului ca ea contine Clostridium botulinum, bacteria ce cauzeaza botulismul – acesta duce la constipatie severa, slabiciune musculara, dar si la dificultati de respiratie. Boala poate fi fatala daca nu este tratata la timp.

Suplimentele de vitamine si minerale
In teorie, bebelusii alaptati „recupereaza” vitaminele si mineralele de care au nevoie din laptele matern, dar daca dieta mamei nu include surse de B12 (in special in cazul mamelor care urmeaza un regim vegetarian) sau fier, zinc si alte minerale, se impune o suplimentare cu vitamine si minerale.

Cele mi mari probleme le pune lipsa vitaminei D, ceea ce duce la aparitia rahitismului, care se observa inca din primele luni de viata. Vitamina D intervine in absorbtia activa a calciului si a fosforului, elemente de care organismul copilului are nevoie pentru formarea oaselor si dintilor.

Sfat: Nu incalzi mancarea bebelusului la microunde – se va incalzi inegal, prezentand zone fierbinti si altele reci.

Temperatura camerei este cea de preferat in cazul mancarurilor pentru bebelusi, asa ca, de fapt, nici nu ar mai trebui sa incalzesti mancarea, ci doar sa nu i-o dai direct de la frigider.

Ai grija si la prepararea formulelor: daca fierbi apa, ai grija sa nu dai biberonul copilului inainte de a-l raci.

Foto: Dreamstime.

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Alimentatie
Buton