In mod normal, ar trebui sa adormim intr-un interval de 10-15 minute. Daca adormim „cum am pus capul pe perna, inseamna ca sufeream deja de epuizare.
Tiparele de somn pe care le avem in prima copilarie tind sa se pastreze de-a lungul vietii de adult, au descoperit cercetatorii, cu mentiunea ca exista perioade in viata noastra cand factori externi ne influenteaza somnul/abilitatea de a dormi. Tot cercetatorii au constatat ca, daca nu dormim timp de 17 ore, organismul nostru functioneaza la capacitate redusa, aceeasi pe care o are in cazul unei alcoolemii de 0,005‰. De altfel, marile dezastre din ultimii ani – naufragiul Exxon Valdez in Alaska, explozia Challenger si accidentul nuclear de la Cernobal – au fost atribuite erorii umane avand la baza privarea de somn.
Stiai ca…
Alte mici curiozitati
Record de nesomn
Cea mai lunga perioada fara somn (certificata de un medic) a fost de 18 zile, 21 de ore 40 de minute si s-a inregistrat in timpul unui maraton de leganat in balansoar, in care concurentilor le era interzis sa adoarma. Detinatorul recordului a suferit halucinatii, stari paranoice, probleme de vedere si dificul- tati de concentrare si memorare, pierderea temporara a memoriei pe o perioada relativ mare dupa eveniment.
Text: Arhiva Edipresse; Foto: SHUTTERSTOCK.