Ideea că muzica poate stimula dezvoltarea creierului copiilor încă din viața intrauterină nu este un mit. Numeroase studii arată că muzica joacă un rol important în evoluția bebelușului și în formarea copilului preșcolar.
Totuși nu orice muzică este benefică pentru copilul nostru și nu întotdeauna piesele care sunt pe placul părinților sunt recomandate și micuților.
Muzica lui Mozart, cea mai bună pentru copii și părinți
Cercetările arată că muzica clasică, în special cea compusă de Mozart, are efecte uluitoare asupra dezvoltării cognitive și psihomotorii la copii.
Rezultatele obținute după ascultarea compoziţiilor lui Mozart au arătat o activitate cerebrală asociată coeficientului de inteligenţă, memoriei și uşurinţei de a rezolva probleme. Aceste lucruri sunt valabile pentru copii, dar și pentru adulți.
Potrivit cercetătorilor, o caracteristică importantă a muzicii compusă de Mozart este repetarea frecventă a liniei melodice, fără elemente surpriză care ar putea distrage atenția. Cu toate acestea, muzica clasică are o structură complexă și acesta este motivul pentru care efectele ei nu se compară cu cele ale altor genuri muzicale. În mod surprinzător, încă de la vârsta de 3 luni, bebelușii pot recunoaște structura melodică a unei piese pe care au auzit-o.
Melodiile pentru copii
Pe lângă muzica clasică, după vârsta de un an este recomandat ca micuților să le fie puse melodii pentru copii, cu versuri foarte simple și repetitive, și cuvinte clare, pe care să le poată reține și pe care, treptat, să le poată repeta. Un rol important în această etapă de dezvoltare îl are muzica pe care mama o cântă micuților.
Începând cu vârsta de doi ani, copiilor le pot fi puse melodii mai complexe, care să conțină cuvinte noi, pe care nu le aud zilnic și care să aibă rol educativ. Există numeroase astfel de melodii, special concepute pentru copii, cu ajutorul cărora pot învăța, în joacă, culori, cifre, forme, animale și multe altele. Tot de la doi ani, copiii pot asculta și piese într-o limbă străină.
Muzica este foarte importantă în dezvoltarea copiilor. De asemenea, este bine să-i încurajăm să cânte, pentru că la vârste fragede cântatul aduce cu sine o mulțime de experiențe noi pentru ei. Acest lucru este benefic pentru dezvoltarea aptitudinilor creative, crește capacitatea de concentrare și memorare și chiar intensifică abilitățile de socializare.
Sursa: dailymail.co.uk