Ce imi (pre)gateste mama

Alaptat, biberoane, diversificare, piureuri, sucuri, apa, canute, lingurite, farfuriute, bavetele – in primul an ne iau tot timpul pe nepregatite.

Cu alaptatul, lucrurile par mai usoare. Dar pana sa te prinzi care este pozitia corecta la san, daca se hraneste suficient, cum sa-l tii mai bine, ca sa fii sigura ca eructeaza – te-ai trezit ca la vizita pediatrului se vorbeste deja despre diversificare.

Vei incepe sa pregatesti sucuri de fructe si legume – morcovi, mar si abia apoi citrice – in cantitati reduse, dar cat stres, cate discutii cu pediatrul pentru acea prima lingurita de suc.

Vei studia cu atentie orice modificare in sca­u­nul copilului, vei intra in panica la primul refuz al micutului si te vei gandi disperata ca nu-l vei putea convinge in veci sa manance fructe si legume, vei inversa ziua de morcovi cu cea de mar, in func­tie de dispozitia copilului si tot asa.

La un moment dat, vei descoperi, plina de recunostinta, borcanasele cu piureuri gata preparate pentru bebelusi, care au, ce-i drept, niste avantaje.

Dar la prima vizita a mamei soacre sau a celei proprii, care va stramba usor din nas si va incepe o poveste despre cum, pe vremea cand erai tu mica, toata familia trudea din zori pana in seara, sa-ti pregateasca tie mancare proas­­pata, te vor apuca remus­carile.

Te vei gandi ca daca ele au putut, ai putea si tu sa prega­testi hrana co­­pilului tau, mai ales ca ai la in­de­mana minunile tehnicii moderne.

Incepe prin a prepara legu­me­le/ fructele. Le poti pregati la abur, prin coacere, prin fiebere. Micro­undele sunt de evitat.

Timpul de pregatire trebuie sa fie mic, pentru ca vitaminele sa nu fie complet distruse in timpul fierberii, coacerii.

Scurge legumele/fructele, dar nu arunca lichidul ramas, il vei putea adauga mai tarziu la piure. Excep­tie face zeama de morcovi bogata in nitrati si care este contraindicata bebelusilor mai mici de un an, cu rinichi imaturi.

Poti folosi pentru amestec un blen­der si, in timp ce pasezi legu­mele/fructele, poti adauga zeama ramasa dupa fierbere sau pur si simplu apa plata, pana ajungi la consistenta dorita.

Cateva sfaturi

  • Nu pregati portii prea mari – chiar daca poti refrigera hrana.
  • In cazul in care nu mai alaptezi, fii atenta sa hidratezi copilul in mod corespunzator, mai ales in perioada in care afara este cald. Bebelusii pana in sase luni au nevoie de un supliment de lichide (altele decat lapte, adica) de cel putin 50 ml pe zi, cei mai mari 120-150 ml.

Foto: HEPTA.
 


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Alimentatie
Buton