Sunt mama de baiat si inevitabil am ajuns si in punctul in care nazdravanul meu si-a spart capul. La cat este de energic si de nazdravan nu ar fi trebuit sa ma ia prin surpindere momentul insa lucrurile nu au stat deloc asa.
Vestea ca puiul meu si-a spart capul a venit ca un traznet. Pentru ca nu am fost de fata cand s-a intamplat incidentul, si mi s-a comunicat faptul ca nu a curs prea mult sange nu m-am speriat foarte tare.
Imediat ce a ajuns acasa, primul lucru pe care l-am facut a fost sa il bag in baie si sa il spal pe cap.
Am clatit rana cu apa calduta, apoi am tamponat locul cu o compresa sterila. Cand am constat ca este mai mult decat o zgarietura superficiala si ca rana inca sangereaza, am mers imediat la medic.
Prima oprire a fost camera de garda de la Spitalul Budimex, sectia de chirurgie. Acolo, i-a fost curatata din nou rana si dezinfectata cu betadina.
Apoi i s-a administrat anestezie locala si a fost cusut. Dupa incheierea procedurii, i-a fost administrat si vaccinul antitetanos si am fost informati despre reactiile adverse care pot sa apara in urma vaccinului:
– febra
– durere musculara la nivelul vaccinului.
Ni s-a recomandat sa aplicam comprese reci pe zona in care a fost facut vaccinul.
La final, am primit recomandarea de a merge la spitalul Bagdasar-Arseni, sectia de neurochirurgie infantila, pentru evaluare post-traumatism si sa revenim a doua zi la control la Spitalul Budimex.
La spitalul Bagdasar-Arseni, i-a fost facuta o evaluare intiala, am fost intrebati in ce circumstante s-a lovit, daca si-a pierdut sau nu cunostita dupa lovitura, daca au aparut sau nu varsaturi, perderi de memorie sau alte simptome.
Ulterior i s-a facut o radiografie in urma careia s-a constat ca rana este doar la nivelul scalpului si nu este afectata cutia craniana.
Ca in cazul oricarui traumatism la nivelul capului, am primit de la neurochirurg, urmatoarele recomandari:
Copilul dvs a suferit un traumatism cranio-cerebral. In urma examenului neurologic efectuat nu am gasit motive care sa ne determine sa apreciem ca acesta ar fi sever. Cu toate acestea, in urmatoarele ore sau chiar zile, pot sa apara simptome noi sau se pot dezvolta complicatii neasteptate. Din acest motiv, copilul va trebui surpavegheat la domiciliu pentru urmatoarele 24 – 72 de ore. In cazul in care copilul prezinta unul sau mai multe din simptomele de mai jos, trebuire sa va prezentati la cel mai apropiat spital de neurochirurgie pediatrica:
dureri de cap intense/prelungite
greturi, varsaturi
tulburari de memorie
tulburari de vedere (privire neclara, sensibilitate la lumina)
tulburari de mers, dificiultatu de coordonare sau echilibru
confuzie (vorbire confuza, dificultati de concentrare), ameteli, somnolenta sau chiar pierderea constientei
stari de oboseala, anxietate sau iritabilitate fara cauze evidente
convulsii
slabirea fortei musculare, furnicaturi'
hemoragii sau scurgeri sero-sangvinolente din zona urechilor, gurii sau nasului
dificultati de memorie – copilului ii este greu sa isi aminteasca ce s-a intamplat inainte si imediat dupa accident
In primele 72 de ore de la accident se vor evita:
expunerea la soare
efortul fizic intens
statul prelungit in fata televizorului, calculatorului tabletei
consumul de ciocolata, cacao, cafea, alcool tutun (aici nu e cazul al copii dar au trecut pentru siguranta), bauturi pe baza de cola
auto-medicatia'
A doua zi dupa lovitura am revenit la control la spitalul Budimex, sectia de chirurgie unde ne-au spus ca peste 3 zile sa punem putina betadina local peste pansament, cu mentiunea ca nu trebuie aplicata betadina decat o singura data si in cantitate mica, pentru a prevenit imbacsirea pansamentului.
Medicul ne-a mai spus ca nu are voie sa faca baie, pentru a nu se uda pansamentul si ca la 7 zile de la lovitura, trebuie sa ne intoarcem la Budimex pentru a scoate firele.
Simona David, mamica de baietel nazdravan
Foto: Arhiva personala