Atunci când un copil are frisoane, acesta este un indiciu și de febră. Uite ce să faci și ce nu când copilul are frisoane:
De ce face frisoane? Pentru că senzația de cald sau rece este reglată de hipotalamus, foarte sensibil la diferența dintre temperatura corporală și cea a mediulului înconjurător. Frigul este resimțit în două moduri – fie când scade temperatura ambiantă, fie când crește temperatura corpului.
Organismul reacționează la febră (care crește temperatura corpului) într-o manieră similară cu cea în care reacționează atunci când scade temperatura exterioară. Toate sistemele intră în acțiune – inclusiv tremuratul.
O vorbă din bătrâni spunea că trebuie să 'înfometezi febra' și că nu e bine să dai de mâncare copilului dacă are frisoane. Paradoxal, când ai frisoane îți este foame, de obicei, pentru că hrana este modalitatea prin care organismul își poate crește temperatura, pentru a 'regla' mai bine termostatul. Pe de altă parte, temperatura crescută sporește cererile calorice ale organismului, caloriile fiind consumate rapid în condiții 'vitrege'. În plus, hidratarea este foarte importantă. Chiar dacă cel mic nu poate mânca, el trebuie să aibă un aport suficient de lichide, mai ales dacă trece prin episoade de vărstături sau diaree. Este bine ca celui mic să i se adminsitreze atunci când suferă de frisoane lichide cu lingurița, din 10 în 10 minute, pentru a evita riscul de vărsături la ingerarea unei cantități prea mari de lichid.
Trebuie să mai știi că în timpul frisoanelor, organismul încearcă să facă economie de căldură determinând constricția vaselor superficiale de sânge. La fel, așa-numita piele de găină se formează pentru a ridica foliculii de păr astfel încât să formeze un strat protector care să împiedice pierderea de căldură.
Marea greșeală pe care o fac părinții atunci când un copil are frisoane este să-l învelească într-o pătură. Acest lucru determină creșterea temperaturii corpului și mai mult, ceea ce va agrava frisoanele.
foto Shutterstock