Sunt multe noutati ce ii iau pe nepregatite pe proaspetii parinti in primele zile de viata ale bebelusului. Printre acestea? Meconiul, sau primul scaun al bebelusului, care nu arata deloc asa cum ai crede. Uite ce este meconiul, cum arata si cum se modifica acesta treptat, incat sa fie inlocuit de un scaun cu aspect normal.
Meconiul este primul scaun al bebelusului, despre care se crede ca este steril, in contrast cu un scaun obisnuit de bebe, care e colonizat de bacteriile din colostru si lapte matern). Din acest motiv, adesea, meconiul nu are un miros, iar daca exista unul, nu este la fel de puternic ca cel al unui scaun de bebelus.
In ultimele luni de sarcina, bebelusul inghite lichid amniotic, in anticiparea alaptarii. In urma inghitirii lichidului amniotic rezulta meconiul, compus din saruri biliare, acid biliar, lanugo si alte impuritati. Meconiul incepe sa se formeze inca din saptamana 16 de sarcina.
Toti nou-nascutii elimina meconiul, acesta fiind parte fireasca din sarcina, indiferent daca ai avut o sarcina perfect sanatoasa sau una cu probleme.
Initial, meconiul, sau primul scaun al bebelusului este gros ca si consistenta si negru sau inchis la culoare.
La bebelusii alaptati, meconiul devine verde inchis, ca apoi scaunul sa ajunga de culoarea mustarului.
In cazul bebelusilor hraniti cu formula de lapte, meconiul devine tot verde, insa ulterior culoarea scaunului se schimba si devine chiar mai deschis la culoare decat in cazul bebelusilor alaptati.
Odata ce aerul patrunde in sistemul digestiv, bacteriile colonizeaza intestinul gros, lucru care duce la eliminarea unui scaun maro deschis la culoare, cu miros caracteristic.
E probabil sa difere putin culoarea scaunul de nuantele descrise, insa atat timp cat scaunul ramane in gama de culori pamantii (verzui, maro, galbui), nu ai motiv de ingrijorare.
Daca insa scaunul bebelusului se schimba la culoare si devine rosiatic, rosu sau chiar alb, e posibil sa existe o problema si trebuie sa faci o vizita la medic.
Meconiul negru/inchis la culoare se elimina in 24 de ore de la nastere pentru 99% dintre bebelusii nascuti la termen.
Alteori poate dura si 48-72 ore pentru a ajunge la culoarea verde inchis si ulterior la galben.
In cazul bebelusilor nascuti prematur, poate dura chiar mai mult de 48 de ore pana la eliminarea meconiului.
In cazul in care meconiul nu este eliminat in acest interval de timp, bebelusul poate dezvolta icter. Icrerul afecteaza majoritatea bebelusilor, insa in unele cazuri, mai severe, poate exista nevoia de tratament.
Daca au trecut deja 48 de ore si meconiul nu a fost inca eliminat, e necesara interventia medicului.
Ar putea insemna ca bebelusul sufera de un blocaj intestinal, Boala lui Hirschsprungs (anus nedezvoltat corespunzator), ca are un dop de meconiu sau ileus meconial (meconiul este neobisnuit de gros). In cazul in care medicul elimina toate aceste posibilitati, exista alte cateva posibile afectiuni, mult mai rar intalnite.
Aceasta problema apare atunci cand meconiul are o consistenta prea densa si blocheaza partea inferioara a colonului.
Aproape toti bebelusii care manifesta acest simptom sufera si de fibroza chistica, o afectiune genetica ce cauzeazam printre altele si constipatie cronica.
Daca bebelusul nu elimina meconiul in 24-36 de ore, e umflat in abdomen, refuza sa manance si eventual are varsaturi verzi la culoare, ar trebui verificat sa nu aiba un dop de meconiu.
In functie de caz, acesta poate fi detectat la radiografie sau ecografie.
Majoritatea moaselor sfatuiesc mamele sa foloseasca putin ulei de masline pentru a ajuta la curatarea meconiului, care este surprinzator de lipicios.
Poti chiar preveni lipirea meconiului de piele, aplicand inca de dinainte de eliminarea lui un strat subtire de ulei de masline.
Sursa: mamanatural.com
Imagini: 123rf