Copiii care mănâncă astăzi prea multe dulciuri riscă să fie adulții care fac atac de cord la 35 de ani! – avertizează medicii, dar nu îi luam încă în serios. În fiecare zi le dăm copiilor ceva dulce și bun. Ne bucură zâmbetul de pe fața lor atât de tare, încât ignorăm consecințele (dintre cele mai serioase) pe care zahărul le are asupra sănătății copiilor noștri.
Ce spun medicii
Asociația Cardiologilor Americani recomandă adulților ca numărul de calorii din zahăr să nu depășească jumătate din numărul total de calorii consumate într-o zi. În cazul copiilor însă, trebuie să ținem cont de faptul că nevoile lor nutriționale sunt mai mari și la un număr egal de calorii cu cele consumate de adulți au voie să consume mai puțin zahăr. Maximul de zahăr admis pentru copii între 4-8 ani este de 12 gr pe zi (echivalentul a 3 lingurițe) – cu mult depășit de porția de dulciuri pe care le primește un copil.
În realitate, în Statele Unite, unde există studii specifice referitoare la consumul de zahăr în rândul copiilor, s-a constat că juniorii consumă 21 de lingurițe de zahăr pe zi! De ce ne ferim de zahăr? Zahărul cauzează nu numai apariția cariilor, ci duce la obezitate, diabet, provoacă probleme grave de comportament și afecțiuni cardiace și o mulțime de alte probleme de sănătate.
Zahăr ascuns
- Pe etichete, zahărul este trecut în grame, ceea ce poate fi înșelător, dacă nu faci cu atenție transformările, mai ales că valorile sunt exprimate fie pe porție, pe pentru 100 grame de produs. 4 grame înseamnă o linguriță de zahăr. Un bol de cereale în care ai pus cam 150 de grame de produs ascunde (în funcție de marcă) între 28 și 40 de grame de zahăr – echivalentul a 7-10 lingurițe de zahăr.
- Dacă pe etichetă este scris îndulcitor natural, acesta este doar un 'cod' pentru zahăr procesat, așa că nu te păcăli.
- Cu cât un produs este mai procesat, cu atât are mai mult zahăr adăugat.
- Ține cont de faptul că produsele low-fat sau cu făină intergrală conțin, de fapt, mai mult zahăr decât produsele 'normale'. Un covrig cu făină intergrală ascunde cam 8 grame de zahăr, față de 6 grame dintr-un covrig cu făină albă.
Cum să reduci consumul de zahăr
- Prepară-i tu mâncarea, încă din primele luni de viață, odată cu începerea diversificării. Dacă deja ați ajuns la 3 ani și cel mic este obișnuit cu sucurile, ciocolata, cerealele și bomboanele, și consumă cu plăcere și mezeluri (care conțin foarte mult zahăr), încearcă să reduci treptat-treptat consumul.
- Nu interzice brusc toate dulciurile și produsele cu zahăr ascuns. Vei strârni proteste și în plus, corpul va resimți privarea de zahăr într-o manieră asemănătoare cu cea trăită de un drogat sau un alcoolic care încearcă să renunțe la obicei.
- Ferește-te de produsele cu cel mai ridicat conținut de zahăr – compoturile de fructe (care conțin mai mult de 45 de grame de zahăr agăugat la fiecare cană de produs), sucurile dulci carbogazoase (care pot ascunde peste 100 grame de zahăr la 250 grame de produs!), bomboane de tip bezea, nuga – care au peste 80% zahăr.