Indiferet daca vorbim de copiii din centrele de plasament, cei din centrele de primire in regim de urgenta sau copiii aflati in grija asistentilor maternali, toate aceste categorii sunt sub umbrela serviciilor sociale. In functie de tipul de plasament in care se afla, iata cat ne costa ingrijirea unui copil aflat in grija serviciilor sociale.
Iata deci, care este standardul minim de cost pentru fiecare copil, in functie de tipul de serviciu social in grija caruia se afla, stabilite in urma unei sedinte de Guvern din 16 decembrie:
Pentru serviciile destinate copiilor plasați la asistenți maternali, standardul minim de cost, pe an, este de
Astfel, pentru copiii aflati in plasament la asistenti maternali, statul plateste intre 672-1788 lei/luna, pentru fiecare copil, in functie de numarul de copii aflati la un anume asistent maternal.
In cazul copiilor cu dizabilități, plasați la asistenți maternali, standardul minim de cost pentru serviciile sociale se ridică la:
Costurile de intretinere suportate de stat pentru un copil cu dizabilitati aflat in plasament la asistenti maternali poate fi cuprins intre 1338-2123 lei/luna, in functie de numarul de copii cu dizabilitati aflati in plasament la fiecare asistent maternal.
Serviciile de tip rezidențial destinate copiilor au urmatoarele standarde de cost:
Astfel, pentru un copil aflat in centru de plasament, statul cheltuie 2403 lei/luna, pentru un copil aflat in casa de tip familial cheltuie 2162 lei/luna, iar pentru copii plasati in apartamente, statul a stabilit standardul minim de cost la 2050 lei/luna.
Standardul minim de cost, pentru copiii cu dizabilități, este de
Pentru copiii plasați în centre de primire în regim de urgență, în adăposturi de noapte pentru copiii străzii, pentru copilul care săvârșește fapte penale și nu răspunde penal, etc., standardul minim de cost/an este de 40.173 de lei pentru fiecare beneficiar (3347 lei/luna).
În ceea ce privește centrele maternale, standardele de cost sunt de
Standardul minim de cost/an, pentru copiii beneficiari ai:
La finele anului trecut, 56.866 de copii erau beneficiarii protectiei speciale, din care:
19,369 copii beneficiau de masura de protectie in servicii de tip rezidential (15.462 dintre acestia in servicii rezidentiale de tip public)
37,497 copii beneficiau de plasament in servicii de tip familial, astfel:
Din totalul de 56.866 copii aflati in grija serviciilor sociale, doar 3273 aveau statut de copii adoptabili.
Citeste si: Abuz, jigniri, foame si plansete nealinate – Situatia dintr-un spital din Romania