Ai un bebelus pe care il alaptezi si ai aflat recent ca esti din nou insarcinata? Atunci sigur ai auzit si poate ai luat deja in calcul alaptarea in tandem. Cat de sigura este insa alaptarea in timpul sarcinii si alaptarea in tandem si in ce conditii trebuie sa fii precauta?
Toate aceste intrebari sunt firesti atunci cand vine vorba de alaptarea in tandem. Vestea buna, daca intentionezi sa continui cu alaptarea amandurora este ca, cu cateva exceptii, nu exista riscuri in ceea ce priveste alaptarea in tandem sau alaptarea in sarcina.
Multe femei se ingrijoreaza in privinta alaptatului in timpul sarcinii si aleg mai degraba sa intarce primul copil, gandindu-se la contractiile uterine pe care alaptarea le provoaca.
Intr-o sarcina sanatoasa insa, contractiile uterine generate de oxitocina eliberata in timpul alaptarii nu sunt suficient de puternice incat sa creasca in mod considerabil riscul de avort sau sa provoace travaliu prematur.
Aceste contractii sunt inofensive pentru fetus, iar hormonii de sarcina ce pot trece in lapte sunt inofensivi pentru copilul cel mare.
In toate aceste situatii, ar fi mai indicat sa comunici cu medicul tau si sa stabiliti impreuna daca nu cumva intarcarea este de preferat, pentru siguranta copilului inca nenascut.
Chiar daca tu iti doresti sa alaptezi in tandem, poti fi neplacut surprinsa sa afli ca cel mare s-ar putea opri singur din supt, atunci cand sarcina ta ajunge in jurul varstei de 4-5 luni.
Raspunsul este unul firesc, deoarece cantitatea de lapte din sani scade in preajma acestor luni de sarcina, iar gustul laptelui e schimba.
Exista insa si situatii in care bebelusul deja alaptat este atat de atasat de san, incat nu are loc o schimbare vizibila pe parcursul sarcinii.
Este esential sa monitorizezi mesele copilului alaptat, in mod deosebit daca are mai putin de 6 luni, perioada recomandata in care alaptarea ar trebui sa se faca exclusiv.
Daca bebelusul nu se satura, e necesara suplimentarea cu lapte praf.
Desi alaptarea are, fara indoiala, numeroase beneficii, exista insa si cateva provocari carora va trebui sa le faci fata.
De exemplu, sfarcurile devin mai dureroase si mai sensibile pe perioada sarcinii, lucru care poate impiedica o alaptare la fel de facila ca pana atunci.
Totodata, in primul trimestru de sarcina, cand greturile si starile de rau sunt mai frecvente, acestea pot fi accentuate si de alaptare.
Daca planuiesti sa alaptezi pe parcursul sarcinii, apoi in tandem, este esential si de la sine inteles ca ar trebui sa ai o alimentatie cat mai sanatoasa si hranitoare.
Daca alaptezi in timpul sarcinii, ar trebui sa adaugi 500 kcal pe zi in plus, daca cel mare a inceput diversificarea si 650 kcal in plus pe zi, daca cel mare inca e dependent exclusiv de lapte matern.
Aceste suplimente zilnice sunt in plus fata de cele 350 kcal suplimentare, necesare in cel de-al doilea trimestru de sarcina, respectiv 450 kcal, in al treilea trimestru de sarcina.
La scurt timp dupa ce noul bebelus a ajuns acasa, este important ca mama sa il prioritizeze, mai ales in primele zile, pentru a se asigura ca cel mic isi primeste doza cuvenita de colostru.
Treptat, alaptarea in tandem se poate face fie pe rand, fiecare copil la momente diferite, fie simultan, daca mama reuseste sa se descurce cu amandoi la san odata.
Alaptarea in tandem este o optiune si nu este pentru oricine, fiind mai dificila decat alaptarea obisnuita, insa poate fi o experienta unica pentru mama si copii.
Sursa: americanpregnancy.org;
Imagine: Shutterstock