Cât de periculos e mucegaiul?

Mucegaiul este unul dintre cei mai periculoși alergeni, iar inhalarea sporilor de mucegai poate declanșa reacții dintre cele mai diverse, de la strănut și nas curgând, la tuse cronică și astm. Uite cum să ții mucegaiul cât mai departe.

 

Mucegaiul are nevoie de umezeală și căldură pentru a se dezvolta. Sporii de mucegai sunt peste tot și așteaptă doar apa, pentru a-și începe creșterea. Ciuperca poate fi prezentă în interiorul casei tot anul, dar îi place foarte tare și exteriorul – crește pe grămezile de frunze, iarbă, fân, chiar și pe pământ, în sute de variante, toate rezistente. Dacă bebelușul tău are un teren atopic și în familie aveți un istoric de alergii, iar el este expus la mucegai în primii ani de viață, va dezolta multiple alerii de-a lungul vieții, spun specialiștii.

Bebelușii care sunt trăiesc în case cu mucegai, chiar și în lipsa unor alergii în familie, sunt expuși unui risc de două ori mai mare de a face astm.

În ultimii ani, incidența astmului în rândul copiilor a atins cote îngrijorătoare – numai în Statele Unite sunt mai mult de 5 milioane de copii care suferă de astm, majoritatea prezentând simptome înainte de a împlini un an.

Unde crește mai mult mucegaiul

Baia și bucătăria sunt zonele cu cel mai mare risc, pentru că temperatura și umezeala din aceste încăperi sunt condiții perfecte pentru mucegai.

Ce poți face pentru a preveni apariția mucegaiului?mucegaiul 2

  • folosește materiale de calitate anti-mucegai (vopsele, chit, silicon pentru îmbinări)
  • aerisește bine încăperile (după ce faci baie, după ce gătești).
  • Ține geamurile deschise, măcar 10-15 minute pe zi, mai ales dacă ai geamuri termopan, care izolează foarte bine.
  • Evită supraîncălzirea – menține temperatura în cameră între 18-21 de grade, temperatura cea mai potrivită și pentru bebeluș (după cum spun specialiștii), care previne riscul de moarte subită și favorizează un somn liniștit
  • curăță sistematic suprafețele pe care se poate dezvolta mucegaiul, insistând pe colțuri (la chiuvete, cadă etc).
  • dacă ai un blat din lemn la bucătărie, ai grijă ca el să fie uscat, căci mucegaiul se dezvoltă foarte repede în lemn. Dacă au apărut deja pete pe lemn este prea târziu și tot ce poți face este să ții sub control răspândirea mucegaiului.

foto Shutterstock


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Copilul tau
Buton