Nicio mamă responsabilă nu ar da copilului ei pe post de prânz o jumătate de cană de zahăr. Și totuși, studiile arată că un junior consumă la o singură masă mai mult de 40 de grame de zahăr (echivalentul a 10 lingurițe). De-a lungul unui an, un copil de până în 12 ani mănâncă în medie aproape 23 de kilograme de zahăr, mai mult decât un adult!
Specialiștii ne sfătuiesc să nu consumăm în cadrul unei diete de 2000 de calorii mai mult de 40 de grame de zahăr, dar pentru copii nu există recomandări referitoare la cantitatea de zahăr permisă. Asta deși un copil poate consuma la o singură masă mai mult zahăr decât cantitatea maxim admisă în cazul adulților. Știm în teorie că zahărul nu este bun, dar prea puțini ne preocupăm să facem inventarul tuturor produselor pe care le consumă copilul nostru într-o zi. Dacă am face-o, ne-am îngrozi să vedem cât zahăr ascuns se află în meniul pe care noi îl considerăm sănătos. Cele mai multe dintre produsele pentru copii conțin zahăr adăugat, iar excesul de zahăr perturbă papilele gustative ale celor mici. După ce au făcut cunoștință cu dulciurile, aceștia cu greu mai acceptă apoi ceva mai puțin dulce în mod natural. Un copil care mânâncă frecvent bomboane cu gust de pepene verde va face mofturi în fața pepenelui verde natural, căci el nu va avea aceeași savoare precum bomboanele cu care s-a obișnuit. Atunci când facem cunoștință copiilor cu dulciurile, încet-încet, fructele și legumele dispar din farfurie. Pe măsură ce copiii se obișnuiesc cu dulciurile, acesta este gustul pe care îl acceptă în detrimentul gusturilor naturale. Nu vor mai bea apă sau lapte, ci suc și vor suferi de malnutriție, paradoxal, în timp ce se vor confrunta cu greutatea excesivă. Practic, copiii ajung să consume multe calorii goale, devin obezi, dar alimentația nu le asigură suficienți nutrienți.
Noi nu putem rezista atunci când cel mic cere a doua înghețată (asta după ce a mâncat un bol de cereale dimineață și un pumn de bomboane ca desert), dar prea puțin ne gândim la riscurile pe care excesul de zahăr le alimentează: diabet, tensiune arterială ridicală, colesterol mărit. Toate sunt premise pentru declanșarea unor boli de inimă în viața de adult. Copiii care mănâncă astăzi prea multe dulciuri riscă să fie adulții care fac atac de cord la 35 de ani – avertizează medicii, dar nu îi luam încă în serios.
Citește și Hrăneşte-l sănătos
foto Shutterstock