Poate frustrarea ca nu mai e bagat in seama il face pe micutul de doar trei ani, care nu stie cum sa exprime ceea ce simte, sa se descarce pe lucrurile din jurul lui. Incepe sa-si impinga jucariile cat colo, sa le arunce, sa le faca sa zdranganeasca…
„Andrei!, zice tatal, autoritar, cu tonul acela gen „nu fi obraznic!, insa fara sa ridice ochii din calculator. Andrei sta o clipa si, vazand ca tatal sau a amutit la loc, dispare din camera: se duce repede pana la bucatarie, baga capul in cuptor (cautand plastilina pe care a uscat-o ieri impreuna cu mama), apoi fuge la el in camera, unde se cocoata pe un scaun ca sa ia de pe raftul de sus ditamai cutia cu jucarii.
Cauta un timp in aceasta, dar nu-i place nimic, asa ca isi schimba locul de joaca si ajunge in dormitorul parintilor, unde gaseste pe jos fierul de calcat. Il baga in priza cu multa osteneala (pentru ca nu prea nimereste gaurile de la triplu stecher), asa cum a vazut el la mami ca face, apoi il bataie de cateva ori pe cearsaful patului, imitand un adult care calca…
Abandoneaza repede si fierul de calcat, dar, din pacate, atentia ii este atrasa de ceva care ii poate face mult mai mult rau: usa de la balcon este deschisa. Andrei iese tiptil, in picioarele goale, in locul acela interzis si incearca sa se catere pe balustrada, ca sa vada afara…
Nu este nevoie sa insistam asupra povestii, care, din pacate, este doar pe jumatate imaginara. Daca cineva este curios sa stea o zi la Urgente, la Sectia Pediatrie, va fi ingrozit de cati copii, victime doar ale neglijentei adultilor, sunt adusi in doar 24 ore cu fracturi, arsuri si tot felul de rani grave.
Din momentul in care cel mic incepe sa mearga si pana la varsta la care va intelege diferenta dintre trucajele din desene animate si realitate, vei avea o sarcina grea: protectia copilului tau.
O clipa de neatentie este suficienta pentru ca cel mic sa se puna in situatii riscante, de care el nu este constient inca. Caminul tau, pe care il credeai atat de sigur, este pentru copil doar un teritoriu ce merita explorat… si care ascunde o multime de „mine si capcane.
Iar din momentul in care incepe sa mearga, nu-i vei mai putea ascunde nimic. Curios sa descopere tot ce e nou, protestand cu lacrimi daca ii interzici lucruri pe care nu le intelege, vivace si curios, orice copil poate fi ferit de riscuri doar daca le prevezi si actionezi cu prudenta.
Nu ar fi fost nevoie sa-i iei din mana fierul de calcat, declansand o adevarata cascada de tipete pline de personalitate, daca ai fi avut grija ca, dupa ce calci, sa ascunzi fierul undeva pe un dulap, unde copilul nu are cum sa-l vada. E simplu sa faci astfel de gesturi, din momentul in care iti intra in reflex, asa ca trebuie doar sa te gandesti la ce anume este periculos pentru cel mic.
Aparatura electrocasnica lasata la indemana copiilor, dar si mobilierul cu colturi, scaunele pe care se pot urca sau pe care le pot deplasa, usile ce li se pot inchide peste degetele, farfuriile cu mancare fierbinte pe care le pot varsa tragand de fata de masa, pardoselile umede, pe care pot aluneca…
Iata doar cateva dintre cele mai frecvente motive de accidente, ce pot fi usor evitate – aparatura pusa sus sau inchisa in dulapuri, iar dulapurile inchise cu cheia, prizele acoperite, colturile mobilierului imbracate, mobila fixa si stabila, usile tinute mereu deschise cu ajutorul opritoarelor speciale. Un pic de ordine, organizare personala si o reamenajare a spatiului, inainte ca cel mic sa-si dea drumul de-a busilea prin casa ar fi suficiente pentru a preveni astfel de probleme.
Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2