Care e problema cu televizorul?

Cate televizoare ai acasa? Mai mult de unul? De ce?! Sa nu spui ca in fiecare camera ai cate unul… Stiu, lasa-ma sa ghicesc! Copilul tau sta prea mult la televizor! Ce surpriza!

Stii ca pana la absolvirea scolii copiii ajung sa petreaca mai mult timp in fata televizorului decat facand orice alta activitate? Este clar ca televiziunea aduce lumea in casele noastre, insa lumea adusa este filtrata de „viziunea celor care fac emisiunile.

Oamenii tind sa creada ceea ce aud si vad. Dar, atentie: doar adultii au capacitatea sa discearna ce este adevar si ce e fictiune in ceea ce vad; copiii tind sa ia de bun ce li se ofera.

De aceea, parintii trebuie sa aiba cunostinta de ceea ce vad copiii la televizor si de mesajele ascunse ale programelor: de exemplu, rolul agresivitatii, al violentei, cat de utile sunt acestea in rezolvarea problemelor, rolul barbatului si al femeii in societate.

Televizorul este o realitate a vietii noastre, care nu este in totalitate buna sau rea. Ca orice altceva din viata noastra, ce-i prea mult, strica. Ce s-ar intampla daca la televizor ar fi numai programe „bune pentru copii – care promoveaza bunatatea, spiritul de intrajutorare, faptele bune, vorbele frumoase, tot ce e mai bine, in general?

Cate ore l-ai lasa pe copil in fata micului ecran? Oare am putea sa nu mai dam vina pe un aparat care este in functiune mult prea mult timp in casele noastre pentru comportamentele nedorite ale copiilor nostri si sa nu ne mai asumam corectarea lor?

Cineva asemuia televizorul cu Medusa, monstrul antic ce impietreste oamenii in fata lui zi de zi, sau cu sirenele, care ne ademenesc promitandu-ne atat de multe si care ne dau, pana la urma, atat de putin…

Limbajul colorat al copiilor

Televizorul ii invata pe copii sa vorbeasca urat. Scuza parintilor copiilor care scot „perle pe gurita este: de la desene, la noi in casa nu se vorbeste asa. Oare?

Parintii care au copilarit pe vremea televiziunii fara desene cu limbaj colorat nu vorbeau urat? Copiii aud si acasa, in masina, in parc sau pe strada expresii dure, insa vinovat e televizorul!

Aceasta este o scuza acceptabila in cazul in care programele tv sunt singura sursa de educatie pentru copiii nostri. Ei aud lucruri, dar parintii le creeaza discernamantul in utilizarea limbajului pe care il aud.

Problemele de sanatate

Adevarata problema cu televizorul este cea legata de sanatatea ochilor, lipsa de miscare (ce duce la obezitate, sedentarism, afectiuni ale coloanei vertebrale, articulatiilor), desprinderea de lumea reala si proiectarea intr-o lume imaginara.

Nu copilul are o problema daca a devenit dependent de televizor, ci familia. O problema de comunicare, o problema de relationare. Vestea buna este ca orice invat are si dezvat.

Desene educative

1. Autobuzul magic – serial de desene animate dedicat copiilor peste patru ani, din care si adultii au de invatat. Nu lasa episodul sa treaca fara sa consolidezi si tu prin intrebari (te faci ca nu ai inteles) continutul educativ al desenului animat.

2. Clanul nebunaticilor
– se potriveste tot copiilor de peste patru-cinci ani, desi mesajele sunt subtile uneori. Este bine sa fii si tu pe aproape, pentru a traduce sau comenta comportamentul Nebunaticilor. Fiecare episod are un mesaj formator. Atentie, insa, la razboiul permanent cu lumea adultilor!

3. Laboratorul lui Dexter – lumea exacta a stiintei bulversata de lumea in continua miscare si flexibila a artei. Cei doi frati, genialul Dexter si libera si spontana Didi, dau copiilor ocazia sa inteleaga si sa aleaga modele de comportament.

La ce varsta si cat timp?

Varsta Timp La ce?
1-2 ani 5-10 min./o zi Reclame
2-3 ani 10-15 min./doua reprize Desene Disney
3-5 ani 15-30 min. Filmulete educative
6-7 ani 30 min./doua reprize Desene la alegere

Text: Cristiana Haica,
Foto: Shutterstock.com


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Comportament
Buton