După ce ai trecut o dată prin experiența sarcinii și nașterii, puține lucruri te mai pot speria. Cu câteva excepții, legate de situații în care prima sarcină a fost cu probleme sau nașterea s-a dovedit o experiență cu adevărat traumatizantă, cele mai multe dintre viitoarele mămici se relaxează atunci când sunt însărcinate a doua oară și chiar se bucură cu adevărat de acele 9 luni minunate din viața unei femei. Uite ce lucruri sunt diferite când naști a doua oară.
La prima sarcină, analizele, programările la doctor și ecografiile erau subiectul principal de conversație între viitorii părinți. El se învoia de la birou, să vină cu tine la medic, să fie de față la ecografie, să nu lipsească de la întâlnirea cu viitorul vostru copil. La a doua sarcină, îți faci analizele conștiincioasă, ce e drept, dar mai sari peste câte o vizită la doctor și nici nu mai insiști ca soțul să te acompanieze – toți bebelușii arată la fel în alb și negru:). Ecografiile nu mai sunt înrămate, iar momentul vizitei la doctor este plasat printre multe altele de făcut în ziua respectivă.
La prima sarcină, ești obsedată de suplimentele de acid folic, riscul de salmonella sau toxoplasmoză. Nu pui gura pe maioneză, nu te atingi de vreo bucată de Brie sau Camembert și reziști eroic tentației de a mânca fructe de mare și pește, temându-te de intoxicații cu mercur și supradoze de vitamina A. Când te pregătești să naști a doua oară, toate articolele îngrijorătoare legate de alimentație în sarcină te lasă rece. Știi deja că a fi însărcinată nu înseamnă că ești bolnavă și te hrănești sănătos, dar fără exagerări și fără teama că ceva din ce-ai mâncat sau nu ai gustat suficient poate afecta dezoltarea bebelușului.
Când ești prima oară însărcinată, oricât de optimistă ai fi, hormonii tot îți vin de hac și te trezești având cele mai iraționale gânduri. Sigur, faptul că fix când ești programată tu la medic se difuzează A Beautiful Mind sau o frumoasă poveste de dragoste în care personajul principal suferă de Sindrom Down nu te ajută prea tare. Te îngrijorezi timp de 3 zile pentru că ai folosit de 3 ori o cremă anti-rid, înainte să-ți spună o prietenă că toate cremele anti-rid sunt periculoase, din cauza conținutului crescut de retinol și te întrebi dacă bebelușul tău nu se va naște cu 6 degete la mâini și la picioare, pentru că te-ai decolorat înainte să afli că ești însărcinată. Iar dacă din întâmplare ai luat o aspirină, te bântuie gândul că ai putea naște cu copil cu sindrom Reye sau ai putea suferi un avort spontan. Practic, cam orice te îngrijorează. Și într-un fel este normal. Pentru prima oară într-o asemenea situație, instinctul tău matern intră cu toată forța în acțiune și vrei să faci tot ce ține de tine, pentru a aduce pe lume un bebeluș sănătos. Iar dacă realizezi că te îngrijorei cam mult, începi să te îngrijorezi pentru faptul că îngrijorându-te, poți afecta iremediabil dezvoltarea copilului.
La a doua sarcină în schimb, te concentrezi mult mai tare pe relația cu bebelușul pe care-l simți crescând în tine, știi ce face, te obișnuiești mai repede cu 'noul locatar' și, având un copil sănătos acasă, știi că și al doilea copil va fi la fel și că nu-ți rămâne decât să te bucuri de el.
Când te pregătești să aduci pe lume un bebeluș prima oară, planurile despre naștere sunt extrem de amănunțite. Știi că vrei să naști natural, cu cât mai puține intervenții medicale și analgezice. Îți pregătești din timp bagajul pentru maternitate – cele mai frumoase cămășuțe de noapte pentru tine și câteva ținute adorabile pentru bebe. Dar după ce prima naștere se petrece în urma unei operații de cezariană de urgență, iar pijămăluța ta fină e pătată toată de sânge și trebuie aruncată la gunoi, a doua oară ești mai pregătită pentru situații…neașteptate. Știi că bebelușul va veni pe lume când va dori el și cum va dori el, și că medicul pe care l-ai ales va face tot ce depinde de el, pentru ca ambii să fiți sănătoși și tu să păstrezi o amintire frumoasă despre ziua în care vi s-a mărit (din nou) familia.
foto Shutterstock