Candva o trasatura hulita, pe care parintii si profesorii incercau sa o corecteze pe cat posibil, a fi stangaci e o caracteristica pe care oamenii au invatat sa o imbratiseze. Circa 10% dintre oamenii din intreaga lume sunt stangaci, iar acest lucru se vede inca din primii ani de viata. Iata cand iti dai seama daca copilul tau e stangaci sau dreptaci si cum trebuie sa procedezi in acest sens.
Majoritatea copiilor incep sa arate preferinta pentru a folosi cu precadere o mana sau cealalta inca de pe la 18 luni, cel tarziu in jurul varstei de 2-3 ani.
Daca nu observi o preferinta fata de una dintre maini pana la aceasta varsta, nu te ingrijora, e probabil ca bebe sa fie inca ambidextru, pana in jurul varstei de 5-6 ani cand o preferinta se contureaza.
Care dintre maini este cea dominanta tine de genetica: daca atat tu cat si tatal copilului sunteti stangaci, exista o sansa de 45-50% ca cel mic sa fie tot stangaci.
In lume insa, circa 10% din populatie este stangace, deci chiar daca nu ai stangaci in familie, tot exista aceasta sansa.
Nu doar ca preferinta pentru o mana sau cealalta este scrisa in ADN, ea este bine intiparita si in sistemul nostru nervos.
Astfel, daca incerci sa iti fortezi copilul, cel mai probabil rezultatul nu va fi cel asteptat, toata incercarea generand doar frustrare si confuzie, pe parcursul incercarii de a-si folosi mainile.
Poti insa sa iti susti copilul, daca afli ca este stangaci:
cumpara-i jucarii si rechizite destinate celor stangaci, pentru a-i fi inca de la inceput la fel de usor ca tuturor celorlalti copii.
Exista, de pilda, foarfece speciale (lucru manual, alte activitati interactive) pentru stangaci, ce li se adapteaza mult mai usor nevoilor lor. Totodata, desi majoritatea sunt universale si le poti modifica din setari, exista si mouse-uri de calculator construite pentru a se potrivi ergonomic pe mana stanga a copilului.
Sursa: babycenter.com