Campanie de informare cu privire la prevenirea HIV/SIDA

Fundatia Tineri pentru Tineri, in parteneriat cu alte organizatii neguvernamentale, au lansat proiectul „Abordari integrate de prevenire HIV/SIDA in Romania.

Acesta isi propune sa ofere tinerilor, in special celor cu varste cuprinse intre 15-25 de ani, informatii corecte in ceea ce priveste HIV/SIDA, pentru a-i motiva sa adopte un stil de viata mai sanatos, un comportament responsabil si o atitudine nediscriminatoare fata de persoanele infectate cu HIV.

Se adreseaza, in acelasi timp, mai multor grupuri tinta: elevi, cadre didactice, personal medical, si isi doreste realizarea unei puternice campanii de responsabilizare sociala si de lupta impotriva stigmatizarii.

Potrivit unui studiu realizat in anul 2009, pe un esantion de 595 de tineri seropozitivi, cu varste cuprinse intre 18 si 24 de ani:

  • 81% au declarat ca medicului de familie le cunoaste diagnosticul (dezvaluit cel mai probabil de parinti, cand respondentii erau inca copii)
     
  • Diagnosticul mai este cunoscut de prietenii apropiati (pentru 55% dintre cei care au prieteni apropiati), de medicul stomatolog (pentru 71%), de partenerul/a din prezent (pentru 76% dintre cei care au declarat ca au partener/a) si de partenerii din trecut (pentru 47% dintre cei care au avut parteneri in trecut)
     
  • 80% considera ca nu este necesar ca o persoana seropozitiva sa-si informeze medicul (altul decat cel infectionist) despre statusul serologic
     
  • 52% sunt de acord ca daca o persoana seropozitiva are o relatie de dragoste cu o persoana neinfectata, este mai bine sa nu dezvaluie propriul diagnostic familiei iubitului/iubitei.
     
  • 73% sunt de parere ca in situatia de mai sus, ar trebui sa nu dezvaluie nici propriei familii ca au o relatie de dragoste cu o persoana neinfectata.
     
  • 22% considera ca nu trebuie sa dezvaluie diagnosticul partenerului/partenerei decat atunci cand au o relatie serioasa.
     
  • Doar 27% sunt de acord cu afirmatia ca este mai usor sa aiba o relatie de dragoste cu o persoana infectata cu HIV decat cu una neinfectata

Rezultatele studiului sugereaza faptul ca stigma si discriminarea asociate statului de persoana seropozitiva descurajeaza dezvaluirea diagnosticului, atat in comunitate si cat partenerilor.

Din teama de abandon/de respingere sociala tinerii seropozitivi pot manifesta tendinta de a renunta la comportamentele protective, pentru a nu fi identificati drept altfel'.

Proiectul este implementat de un parteneriat intre Fundatia Tineri pentru Tineri si alte 4 organizatii neguvernamentale (Asociatia Romana pentru Promovarea Sanatatii – ARPS, Asociatia Romana Anti-SIDA – ARAS, Uniunea Nationala a Organizatiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA – UNOPA, Fundatia Alaturi de Voi Romania – ADV) si Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii – CNCD.

Se va derula pe perioada unui an si va include zece judete tinta (Bucuresti, Bacau, Cluj, Constanta, Dolj, Iasi, Mures, Neamt, Timis si Vaslui) si presupune: realizarea de materiale de informare-educare-comunicare; instruirea educatorilor intre egali, a cadrelor didactice, a personalului medical si jurnalistilor; activitati de prevenire si promovare a comportamentelor responsabile in scoala si in afara scolii.

Foto: Dreamstime.


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Stiri
Buton