Fundatia Tineri pentru Tineri, in parteneriat cu alte organizatii neguvernamentale, au lansat proiectul „Abordari integrate de prevenire HIV/SIDA in Romania.
Acesta isi propune sa ofere tinerilor, in special celor cu varste cuprinse intre 15-25 de ani, informatii corecte in ceea ce priveste HIV/SIDA, pentru a-i motiva sa adopte un stil de viata mai sanatos, un comportament responsabil si o atitudine nediscriminatoare fata de persoanele infectate cu HIV.
Se adreseaza, in acelasi timp, mai multor grupuri tinta: elevi, cadre didactice, personal medical, si isi doreste realizarea unei puternice campanii de responsabilizare sociala si de lupta impotriva stigmatizarii.
Potrivit unui studiu realizat in anul 2009, pe un esantion de 595 de tineri seropozitivi, cu varste cuprinse intre 18 si 24 de ani:
Rezultatele studiului sugereaza faptul ca stigma si discriminarea asociate statului de persoana seropozitiva descurajeaza dezvaluirea diagnosticului, atat in comunitate si cat partenerilor.
Din teama de abandon/de respingere sociala tinerii seropozitivi pot manifesta tendinta de a renunta la comportamentele protective, pentru a nu fi identificati drept altfel'.
Proiectul este implementat de un parteneriat intre Fundatia Tineri pentru Tineri si alte 4 organizatii neguvernamentale (Asociatia Romana pentru Promovarea Sanatatii – ARPS, Asociatia Romana Anti-SIDA – ARAS, Uniunea Nationala a Organizatiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA – UNOPA, Fundatia Alaturi de Voi Romania – ADV) si Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii – CNCD.
Se va derula pe perioada unui an si va include zece judete tinta (Bucuresti, Bacau, Cluj, Constanta, Dolj, Iasi, Mures, Neamt, Timis si Vaslui) si presupune: realizarea de materiale de informare-educare-comunicare; instruirea educatorilor intre egali, a cadrelor didactice, a personalului medical si jurnalistilor; activitati de prevenire si promovare a comportamentelor responsabile in scoala si in afara scolii.
Foto: Dreamstime.