Calculatorul: ce pericole ascunde

Calculatorul a devenit un prieten apropiat pentru copilul tău şi petrece din ce în ce mai mult timp în faţa lui. Ai putea să te bucuri că cel mic învaţă ceva şi nu este afară, unde îl pot pândi atâtea pericole, dar, chiar dacă ştii prea bine unde se află, habar nu ai ce face el cu adevărat şi în ce buclucuri poate intra.

O soluţie ar fi, ne spune psihologul Cristina Ion-Rădulescu, să îl verifici din când în când: la rubrica History poţi vedea ce site-uri a vizitat, ce căutări a făcut, ce a descărcat sau ce este în „recicle bin” şi a uitat să şteargă de tot. Dacă încă nu te pricepi prea bine, nu e timpul pierdut să te iniţiezi în tainele computerului. Totodată, îl poţi ruga pe soţul tău să arunce un ochi la ce butonează cel mic. Există şi programe care pot bloca site-urile cu potenţial periculos pentru copil. Află mai multe de pe www.sigur.info

 

Pseudovedetele, modele pentru cei mici

Dar ce te faci când chiar pe site-uri care ar putea fi considerate sigure, copilul tău postează materiale care îl pot pune în pericol? Influenţaţi de mass-media şi, uneori, chiar încurajaţi de părinţi, copiii încep să se comporte din ce în ce mai mult ca adulţii, dar nu ca nişte adulţi responsabili, ci mai degrabă ca pseudovedetele pe care le văd la televizor. Fetiţe de numai 10 ani pun pe internet filmuleţe în care dansează lasciv şi sunt îmbrăcate te miri cum. Alţi copii afişează pe site-urile de socializare fotografii şi informaţii care ar putea fi folosite de infractori, alţii sunt racolaţi de pedofili sau de traficanţi de droguri. Dacă stai să te gândeşti la toate astea, ecranul calculatorului nu mai este ceva atât de inofensiv pe cât pare.

 

Învaţă-l să se apere singur

Pentru că nu poţi să nu-l mai laşi deloc pe internet şi nu poţi fi tot timpul cu ochii pe el ca să vezi ce face, ar trebui să îl educi astfel încât să se ferească singur. Nu îi interzice, ci explică-i pe înţelesul lui ce consecinţe pot avea faptele sale mai târziu. Dacă acum pare amuzant să pună nişte poze cu el la o petrecere-monstru, ce se va întâmpla peste câţiva ani, când va dori să se angajeze, iar şeful ar putea da peste acele poze? Unde mai pui că şi acum, dacă le vede directorul liceului şi acesta ţine la reputaţia instituţiei, s-ar putea trezi cu sancţiuni.

 

Valoarea nu stă în like-uri

Ar trebui să îi dai atenţie, să-l lauzi şi să petreci suficient de mult timp cu el, astfel încât să nu caute afecţiune în altă parte, pentru că asta se întâmplă cu majoritatea fetiţelor care pozează sexy sau a băieţilor care fac tot felul de năzbâtii şi le postează pe net. Ei procedează aşa pentru a fi băgaţi în seamă şi a fi apreciaţi. Fetele ar trebui să înţeleagă că sunt frumoase şi fără să arate prea mult din corpul lor şi că aprecierea adevărată nu stă în câte like-uri au adunat pe Facebook. Şi asta se poate întâmpla cu ajutorul tău.

 

PETRECEŢI TIMP CA FAMILIE

„Atunci când vrei să ai o discuţie cu copilul tău pe subiectul timp petrecut la calculator, este important să ştii exact ceea ce face şi cât alocă fiecărei activităţi în parte. Stabileşte cât timp va sta la computer în fiecare zi, ce are voie şi ce site-uri îi sunt permise. Pregăteşte-te şi să îi răspunzi şi la întrebarea «ce să fac cu timpul care îmi rămâne?». Găseşte activităţi de familie care să nu implice televizorul sau calculatorul. Discutaţi cât mai mult, ieşiţi în aer liber, la muzee sau în vizite. Înscrie-l la un club sportiv sau la o altă activitate extraşcolară. Astfel, va dezvolta relaţii reale, în afara spaţiului virtual.”

 

 

Foto: shutterstock.com


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Copilul tau
Buton