Doar 1% din rezervorul nostru de calciu intra in sistemul circulator, dar acest procent mic este responsabil pentru o multime de functii: ajuta la contractarea muschilor, regleaza contractiile inimii, are un rol in transmiterea impulsurilor nervoase si a coagularii sanguine, iar prezenta sau absenta lui este direct legata de (de)reglarile hormonale.
Calciul este absorbit de catre intestinul subtire, apoi trece in sistemul circulator si, in sfarsit, se fixeaza in oase. Absorbtia calciului este favorizata de vitamina D. In lipsa acestui mineral oasele se subtiaza, devin casante, suntem predispusi la osteoporoza si putem dezvolta afectiuni ca hipertensiune arteriala sau cancer la colon.
In forma extrema (tetania), lipsa de calciu se manifesta prin senzatia de amortire a membrelor si a buricelor degetelor, junghiuri severe si spasme musculare. Poate ca ati mai auzit aceste lucruri. Dar… numai 24% dintre noi primim doza recomandata de calciu!
-Expertii recomanda femeilor insarcinate o doza de 1.000-1.200 de mg calciu pe zi, ceea ce s-ar traduce prin patru portii de produse lactate sau alte alimente bogate in calciu.
– Multivitaminele care se prescriu femeilor insarcinate contin, in medie, 150-200 mg de calciu/pilula. Cel mai usor absorbit de catre corp este carbonatul de calciu. In 10 minute dupa ce a ajuns in stomac, el s-a dizolvat.
Calciul este la fel de important pentru tensiunea arteriala, precum sodiul. O doza corespunzatoare ajuta muschii, inclusiv pe cel al inimii, sa se contracte si sa se relaxeze. Intr-un mod indirect, calciul ne protejeaza dantura.
Daca nu consumam suficient calciu, maxilarul renunta' la rezerva lui in favoarea altor oase din corp, iar odata slabit el, se deschide poarta pentru toate bacteriile care cauzeaza inflamatii, infectii sau sangerari ale gingiilor. Calciul este folosit cu succes in tratarea sindromului premenstrual.
Crampele, iritabilitarea, starile depresive dispar datorita hormonilor eliberati cu ajutorul calciului. La un nivel scazut de calciu, organismul se simte infometat' si intra intr-o stare de alerta, producand, in plus, un hormon care forteaza' oasele sa elibereze calciu in sistemul sanguin.
Rinichii secreta, de asemenea, un alt hormon, o forma de vitamina D, pentru a facilita absorbtia acelui calciu. Acesti doi hormoni stimuleaza si producerea de grasime, pe care corpul o va depune.
Laptele este primul aliment care este asociat cu calciul. Dar exista si alte surse la fel de importante. Tineti cont de informatiile de mai jos atunci cand alcatuiti meniul copilului. Legumele de culoare verde-inchis, vegetalele, tofu, sardelele, somonul sunt surse importante de calciu.
De asemenea, laptele de soia si sucul de portocale pot fi o sursa alternativa de calciu, in cazul in care cei mici nu pot consuma produse lactate. Continutul de calciu estimat dintr-un aliment difera substantial, in functie de modul de procesare. Exista, de exemplu, branzeturi care asigura doar 5% din doza zilnica recomandata de calciu, iar altele sunt atat de bogate in calciu, incat o singura portie echivaleaza cu o doza de 300 mg de calciu.
Cautati produse al caror continut este de cel putin 20-30% calciu. In comert exista o serie de produse – paine, cereale, iaurturi, biscuiti sau chiar sucuri – imbogatite cu calciu. Cautati-le! Suplimentele – necesare? Daca micutului nu ii plac lactatele, si nici macar sucul de portocale nu-l tenteaza, face parte din categoria mofturosilor', pe care este inca si mai greu sa-i convingi sa manance spanac sau broccoli. Din fericire, exista suplimentele.
Pediatrul va prescrie si doze de vitamina D, care ajuta la fixarea calciului. Pe timpul verii, suplimentele de vitamina D nu sunt obligatorii: razele soarelui ajuta la producerea naturala a vitaminei D. Administrarea calciului, chiar in dozele zilnice recomandate nu este suficienta pentru dezvoltarea unui corp armonios. Motivati-va copilul sa faca miscare in mod regulat: sportul este si el important pentru sanatatea oaselor!