„Bunicile ne subminează autoritatea”
Corina L., (32 de ani), mamă a doi copii:
„Am doi copii: o fetiță de cinci ani și un băiețel de opt ani. Soțul meu și cu mine ne străduim să ne creștem cei doi copii cât se poate de bine; de aceea, am stabilit programe pentru fiecare și un set de reguli. Atât mama, cât și soacra mea au alte concepții legate de educarea copiilor și, de câte ori se duc la bunici, Dana și Mircea se întorc de nerecunoscut. Nu mă mai pot înțelege cu ei și, de fiecare dată când le reproșez ceva, îmi răspund: ”Da’ de ce? Bunica ne lasă!”, ceea ce mi se pare revoltător. Noi ne străduim să ne impunem în fața lor și, după o vacanță la bunici, ne trezim lipsiți de autoritate. Am încercat să vorbesc cu bunicile, dar ele au continuat să facă tot cum știau.”
„Răsfățul – cea mai frecventă problemă”
Carmen Iancu, psiholog:
Situațiile tensionate dintre părinți și bunici sunt foarte dese. Ele sunt generate de moduri diferite de gândire privind îngrijirea și educarea copiilor. Dincolo de aceste deosebiri, mai este vorba și de dorința bunicilor de a suplini lipsa de atenție acordată propriilor copii prin răsfățarea nepoților.
Aceste abordări diferite ajung să distrugă reperele atât de necesare unei dezvoltări armonioase a copilului; acesta se simte confuz, pentru că nu mai știe cum și ale cui cerințe să le respecte.
Situația nu devine îngrijorătoare dacă vizitele la bunici nu sunt așa de dese; problemele apar dacă bunicii participă zilnic (sau săptămânal) la creșterea și supravegherea copiilor.
Soluția este inițierea unui dialog autentic și deschis cu bunicii – în absența urechilor copiilor, desigur! –, pentru a crea un climat educațional armonios.
În cazul în care bunicii se lasă mai greu convinși de justețea argumentelor voastre, apelează la serviciile oferite de specialiștii în creșterea și educația copilului (pediatru, neuropsihiatru infantil, psiholog). Dacă te ajută cu ceva, află că răsfățul este cea mai frecventă problemă cu care se confruntă părinții – copilul:
Citește continuarea aici.