Bronșiolita este o infecție virală pe care bebelușii o pot contracta în perioada septembrie-aprilie; este o boală comună, care afectează până la 90% dintre copiii cu vârsta până în doi ani. Odată ce copilul tău și-a format imunitatea față de virusul sincițial respirator, VSR, sunt șanse extrem de mici ca el să mai facă bronșiolită.
Bronșiolita începe cu o răceală care durează aproximativ patru zile, apoi evoluează într-o tuse seacă și aspră cae continuă câteva zile, de regulă, urmată de o tuse din plămâni, o tuse productivă care se menține timp de aproximativ zece zile, deoarece bronhiolele (căile respiratorii mici) din plămâni sunt afectate de virus. Copilul poate să facă febră și să se simtă rău, tușind din greu și fiind extrem de răcit. Majoritatea bebelușilor se luptă singuri cu virusul, iar părinții nici nu știu că au avut bronșiolită, ci presupun că au fost doar foarte rău răciți.
Pentru a diagnostica bronșiolita, asistenta ia o probă de mucoasă, introducând, ușor și cu blândețe, un tub în nasul copilului. Un alt indiciu al faptului că bebelușul tău a avut bronșolită este faptul că unii copii dezvoltă o tuse după răceală care poate dura până la opt săptămâni – în această perioadă, copilul ar trebui să se simtă bine, să mănânce bine și să ia în greutate.
Unii copii cu bronșiolită sunt extrem de afectați și au nevoie de internare în spital. Pe cel mic trebuie să-l vadă un medic în cazul în care are vreunul dintre următoarele simptome:
Foto: shutterstock.com