Rețete de brioșe sunt nenumărate, acestea fiind un desert apreciat tocmai pentru că este ușor de preparat și de adaptat în funcție de gusturi, dar și de ingredientele pe care le avem la îndemână. Cu zahăr sau fără, cu fructe sau cu ciocolată, brioșele sunt potrivite atât pentru mese festive, cât și pentru oricare altă zi.
Cuprins
Frumoase ca aspect, simple și rapide, minunatele brioșe sunt îndrăgite atât de copii, cât și de părinți. Se pot face după rețete bine stabilite, dar sunt și ușor de adaptat după propriile nevoi. Putem face brioșe cu banane, cu mere, zmeură sau alte fructe de pădure. Se pot face cu iaurt, cu smântână, ciocolată sau combinații delicioase din mai multe ingrediente. Iată o selecție de 10 rețete de brioșe pufoase:
Aceste brioșe fără zahăr sau făină, se fac din numai 3 ingrediente și sunt absolut delicioase, pentru copii mici sau mari.
Încălziți cuptorul la 190 de grade Celsius. Pisați bananele. Incorporați ouăle .Ungeți formele de brioșe cu puțin unt sau le puteți tapeta cu hatrie de copt .Așezați câteva fructe de pădure în fiecare formă de brioșe Turnați deasupra amestecul de banane și ouă Coaceți timp de 12 minute apoi lăsați-le să se răcească.
Rețeta de brioșe cu mere și mure necesită un pic mai mult timp de preparare, însă rezultatul va fi absolut delicios, iar textura minunată.
Ingrediente pentru crusta crocantă:
Încinge cuptorul la semnul 4/180 C.
Tapetează cu forme din hârtie specială de copt o formă de brioşe cu 12 locuri. Într-un bol larg combină cu telul electric 150 g unt, zahărul, făina, ouale şi sosul de mere, 3 minute. Într-un vas pe foc prajeşte merele în cubul de unt 5-6 min, până când se rumenesc. Lasă să se răcorească uşor şi încorporează jumatate în compoziţie. Toarnă compoziţia în forme, adaugă câteva mure deasupra şi presează uşor.
Combină ingredientele pentru crustă pâna obţii un aspect de pesmet, combină cu merele rămase şi presară deasupra brioşelor. Dă la cuptor 35-40 de minute, până când se pătrund şi devin elastice. Lasă să se răcească în forme 10 minute şi apoi transferă pe grătarul metalic ca să se răcească complet.
Minunatele brioșe cu morcovi, la fel ca și tortul cu morcovi, sunt savuroase și aduc un aport important de nutrienți.
Preîncălzește cuptorul la 200 de grade. Rade coaja de portocală (pe răzătoarea fină). Pune 3 lingurițe de coajă rasă deoparte. Stoarce portocala și păstrează o lingură de suc.
Dă morcovii pe răzătoarea cu găuri mari (ar trebui să rezulte cam o cană și un sfert).
Separat, într-un castron, amestecă uleiul și zahărul, apoi încorporează ouăle pe rând, adaugă și ambele tipuri de făină, praful de copt, praful de scorțișoară și nucșoară, sarea și o linguriță de coajă rasă de portocală. Amestecă bine, apoi adaugă și morcovul ras și omogenizează compoziția.
Acest brioșe cu mălai și ciocolată au textură și un gust deosebite. În plus, nu-s deloc greu de preparat.
Într-un bol puneți untul și frecați-l cu zahărul alb și brun. Separat bateți ouăle cu furculița și adăugați-le puțin câte puțin peste untul frecat.
În alt vas amestecați făina și mălaiul cu praful de copt, drojdia, adăugați cacao, zahărul vanilat și sarea. Turnați laptele peste, amestecând continuu. Omogenizați această compoziție cu cea din bol și aluatul obținut îl turnați în formele de brioșe în care ați pus hârtie de copt astfel: puneți în formă numai până la jumătate, presărați bucățele de ciocolată , apoi iar aluat și deasupra puneți cubulețe de ciocolată. Introduceți la cuptor și coaceți la 200 0C pentru 15 minute. Se pot servi calde sau reci.
Brioșe cu banane și ciocolată, potrivite pentru copiii ceva mai măricei, sunt foarte apreciate chiar și de adulți.
Într-un bol se amestecă făină și praful de copt. Separat se mixează ouăle împreună cu uleiul, iaurtul, zahărul și esența de vanilie. Se încorporează amestecul de făină și se amestecă până când amestecul devine omogen. Se adaugă bananele păsate și ciocolată tăiată bucățele.
Se umplu formele de brioșe și se dau la cuptor pentru 20-25 de minute.
Preîncălzește cuptorul la 2oo de grade. Amestecă făina, praful de copt, bicarbonatul de sodiu, praful de scorțișoară și sarea, într-un bol.
Separat, amestecă ouăle, smântâna, laptele, zahărul, untul topit și esența de vanilie. Amestecă ambele compoziții, până când obții o pastă omogenă, dar fără să exagerezi, pentru că dacă amesteci prea mult, brioșele tale vor fi dense, nu pufoase. Apoi adaugă murele. Dacă folosești mure sau fructe de pădure congelate, acestea trebuie mai întâi decongelate, scurse de excesul de lichid și date în prealabil puțin prin făină.
Împarte compoziția în părți egale și toarnă în forme în care ai pus în prealabil hârtie de copt. Lasă brioșele la copt timp de maxim 20 de minute – poți insera ușor o scobitoare în mijlocul uneia, pentru a vedea dacă s-a copt (bățul ar trebui să fie curat când iese din aluat). Lasă-le în cuptor, cu ușa deschisă, încă 3-5 minute după ce s-au copt, ca să se așeze. Servește aceste delicioase brioșe cu mure călduțe, în aceeași zi în care le-ai pregătit.
Gustoase și aromate, aceste brioșe cu caise, cu siguranță vor fi pe placul întregii familii. Iată cum le faci:
Amestecă făina, praful de copt, zahărul și sarea cu uleiul și caisele. Combină laptele cu oul bătut, iar apoi adaugă compoziția obținută din celelalte ingrediente de mai sus. Amestecă bine totul, pune compoziția obținută în forme pe care le pui la cuptorul încins la 200 de grade timp de 20-25 de minute.
Tomna, aceste brioșe cu gutui sunt un deliciu. Cu un parfum și o textură aparte, acesta va fi un desert apreciat atât de către copii, cât și de părinți.
Încălzește cuptorul până la 200 de grade.
Dă gutuile prin răzătoarea mică sau taie-le bucăți mai mici și folosește un bender, pentru a le mărunți fin.
Într-un castron, amestecă zahărul și uleiul, apoi ouăle, pe rând. Adaugă ambele tipuri de făină, praful de copt, scorțișoara, sarea și amtescă bine compoziția, apoi adaugă bucățelele mărunțite de gutui și mai amestecă o dată.
Tapetează formele pentru brioșe cu hârtie de copt. Pune aluatul cu lingura în forme, dar doar până la jumătate, pentru a le lăsa loc să crească. Dă-le la cuptor, la foc mic, timp de 15-20 de minute, până când brioșele cresc și se rumenesc, iar dacă le înțepi cu o scobitoare în mijloc, aceasta iese curată. Lasă-le să se răcească! Le poți decora după gust, le poți servi ca atare, sau cu gem, frișcă, sos de fructe. Poftă bună!
O combinație mai puțin așteptată, dar foarte reușită. Brioșe cu prune și banane sunt bune de făcut mai ales vara, când prunele sunt moi și foarte zemoase.
Se amestecă untul cu zahărul și se bate până se omogenizează. Se adaugă apoi ouăle, continuând să se mestece. Se pun apoi bananele, prunele și vanilia. Separat se amestecă făină, praful de copt, sărea și scorțișoară. Cele două compoziții obținute se amestecă și ele și se torna în formele unse în prealabil. Se pun apoi în cuptorul încins la 190 de grade și se lasă 20-25 de minute.
Potrivite pentru Halloween, dar și pentru alte petreceri pentru copii, aceste brioșe vampiri cu ciocolată vor fi în centrul atenției cu siguranță.
Prima dată se face jeleul înmuind galatina în câteva linguri de zeamă de compot de vișine și apoi adăugând după 10 minute restul de lichid și siropul de dulceața de vișine. Apooi se aduce la fierbere și după ce da un clocot se lasă la răcit și se umplu cu linguriță brioșele mai târziu. Se băț bine ouăle întregi cu zahărul.
Adăugăm iaurtul, untul moale și făină amestecată cu praful de copt. Amestecăm bine și turnăm aluatul în tavă cu forme de brioșe sau în formele separate până la jumătate, apoi punem câte o linguriță cu jeleu în mijlocul brioșelor și apoi iar aluat până se acoperă jeleul. Băgam la cuptorul încins și lăsăm cam 20-25 de minute la mijloc la foc mediu. După ce s-au răcit le scoatem din forme și le decorăm după imaginație și gusturi.
Te-ar putea interesa și:
Clătite – 12 cele mai gustoase și hrănitoare rețete de clătite