Bebelusul si caldura

Experienta ta ca mama este la inceput si te intrebi cum il poti ajuta pe micutul tau sa faca fata caldurilor din vara aceasta? Trebuie sa-i dau apa?', Pot sa folosesc aerul conditionat?', Cum imi dau seama daca este deshidratat?' sunt cateva dintre intrebarile la care iti dam un raspuns.

Mai multe lichide
Daca bebelusul tau are sub sase luni si il hranesti la san, trebuie sa stii ca laptele este mai apos vara si asigura, in mod obisnuit, necesarul de lichide al bebelusului.

Totusi, chiar si asa, pediatrii recomanda sa dai bebelusului 20-30 ml de apa fiarta si racita, intre mese, nu inainte de masa. Sucurile de fructe nu sunt recomandate bebelusilor, pentru ca irita colonul si pot determina aparitia unor probleme de digestie.

Chiar si dupa varsta de un an ele trebuie administrate cu prudenta si in cantitati mici, in niciun caz in fiecare zi. Sucurile acidulate din comert sunt contraindicate bebelusilor!

Este deshidratat
Fii atenta la urmatoarele semne:

  • pofta de mancare scazuta;
  • gura, limba si pielea sunt mai uscate decat de obicei;
  • ochii se umezesc foarte putin sau deloc atunci cand plange;
  • pielea e lipsita de fermitate;
  • iritabilitate ridicata sau o stare de letargie si somnolenta neobisnuite;
  • respiratie accelerata si puls foarte slab;
  • urina de culoare inchisa cu un miros intepator, de amoniac, si o stare febrila.

Copiii mai mari stiu sa ceara singuri apa atunci cand le este sete, dar bebelusii ne spun' doar indirect.

Haine din bumbac
Evita sa-l imbraci cu hainute din materiale sintetice, deoarece acestea retin caldura si creeaza o stare de disconfort.

Trebuie sa-i oferi o protectie maxima fata de razele solare: imbraca-l lejer si cu hainute lungi din bumbac pentru a evita contactul direct al pielii cu soarele; aplica o crema cu factor de protectie ridicat, tinand cont de recomandarea medicului pediatru si foloseste o palarie potrivita, fara elastic, care sa nu ii impiedice circulatia.

Aer conditionat?

Imediat dupa ce i-ai facut baita, sa nu-ti treaca prin cap sa-l duci intr-o camera in care este pornit aerul conditionat! Nu inainte de a-l imbraca si usca pe capsor, deoarece poate sa raceasca imediat!

Daca te macina intrebarea Oare este sanatos pentru micutul meu?', afla ca trebuie sa tii cont de trei reguli si totul va fi in regula: nu lasa aerul sa bata direct spre el; nu il muta rapid de la rece la cald, ci inchide aerul conditionat si lasa-l sa se adapteze la temperatura camerei; cu cat mai putin folosit, cu atat mai bine.

Si nu uita de vechiul truc verificat: cearsafuri umezite periodic si atarnate la fereastra sau usa pentru a mentine o temperatura rezonabila in incapere.

In pielea goala
In timpul somnului de dupa-amiaza poti renunta la absorbante si, pentru a evita surprizele, poti folosi un scutec special, pe care il pui sub asternutul de bumbac. Se gaseste in farmacii.

Evita uleiurile
In zilele calduroase de vara este mai sigur sa eviti uleiurile pentru masaj, deoarece pot favoriza aparitia eczemelor, cea mai frecventa fiind dermatita atopica, numita si eczema infantila.

Specialistii recomanda folosirea uleiurilor de masline sau cocos, insa cu avertismentul ca, dupa masaj, sa fie indepartat cu apa din abundenta. De asemenea, trebuie evitat si excesul de creme si lotiuni.

Alte precautii
Un strat gros de pudra de talc poate sa favorizeze aparitia iritatiilor, deoarece nu lasa pielea sa respire. Cel mai bine ar fi sa o folosesti cat de rar posibil si cu mare atentie, ca sa nu fie inhalata.

In zilele caniculare, evita iesirile din casa in intervalul 10 dimineata-5 dupa-masa. Iesi din casa fie foarte devreme, inainte de ora 9, fie de-abia seara, dupa ora 21. Daca aveti bunici in zona de munte, cel mai bine ar fi sa plecati acolo pentru a evita canicula.

Text: Ioana Marosan, Foto: Dreamstime.


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Ingrijire
Buton