Unii medici spun că băița este obligatorie în fiecare zi, alții insistă asupra faptului că pielea sensibilă a bebelușului este agresată dacă este săpunită în fiecare zi, chiar cu produse speciale, testate dermatologic și antialergenice. Ei recomandă să-i faci baie celui mic de 4-5 ori pe săptămână sau să nu-l speli în fiecare zi cu săpun, ci să folosești doar apa călduță pentru a îndepărta impuritățile acumulare peste zi. Uite câteva lucruri pe care trebuie să le știi despre baia bebelușului.
- Până la căderea bontului ombilical, nu ai voie să-i faci bebelușului baie în cădiță, scufundându-l complet în apă – îl vei spăla folosind un prosop moale, umezit și insistând în zonele de pliuri, unde se adună resturi de lapte și praf, care favorizează acumularea de bacterii.
- După primele 6 luni, bebelușul tău poate fi mutat în cădița pentru adulți. Este de preferat să instalezi în baie un scăunel special pentru bebeluși, care să prevină alunecarea sau un covoraș antiderapant. Cada nu trebuie umplută cu apă – chiar dacă se află sub supraveghere, bebe este greu de manevrat în apă mare și se poate speria foarte tare dacă alunecă în apă.
- Copiii mici pot sa dezvolte uneori o frica subită' de baie, de cele mai multe ori după o schimbare în rutina lor zilnică sau în urma unui mic accident – bebe a alunecat ăn cădiță, s-a lovit, s-a speriat, i-a intrat apă în ochi. Nu întotdeauna însă refuzul de a merge la băiță apare ca urmare a unui eveniment neplăcut. Uneori, el este antrenat, pur și simplu, de atingerea unui nou prag în dezvoltarea cognitivă, un prag care permite bebelușului să facă anumite conexiuni.
- După baie poți aplica o cremă hidratantă. Deși cele mai multe dintre mămici preferă să facă masajul bebelușulu i după băiță, dermatolii consideră obiceiul contraindicat – uleiul de masaj astupă porii pielii și poate provoca o mulțime de probleme dermatologice.
- Baia nu trebuie să dureze mai mult de 15-20 de minute.
- Cădița bebelușului trebuie ștearsă cu spirt sau altă substanță dezinfectantă înainte de fiecare băiță.
- Temperatura in camera de baie trebuie sa fie de 24°C, iar temperatura apei de maxim 36 – 37°C;
- Mulți bebeluși fac pipi odată ce ajung în apa călduță – nu te speria – urina este sterilă și nu le face rău, mai ales diluată în apă. Dacă însă cel mic face nr. 2, scoate-l din cădiță!
foto Shutterstock