Momentul acela, cand ai nevoie sa-l pui pe bebe undeva, nu ai pe nimeni sa te ajute si nici sa-l tii in brate nu poti: atunci simti cu adevarat cat de util poate fi un premergator, cel putin aparent. Iata care sunt avantajele si dezavantajele folosirii premergatorului si de ce multa lume il considera un pericol real pentru cei mici.
Premergatoarele vin de regula echipate cu numeroase jucarii si zdranganele, numai bune ca bebe sa fie distras macar pentru cateva minute bune.
In plus, premergatorul, cum ii spune si numele, ii da copilului mobilitate inainte de vreme, lucru care ii da si putina independenta de tine.
Aici criticii sunt mai numerosi si, per total, dezavantajele par a fi mai semnificative.
Premergatorul devine in primul rand o problema de siguranta atunci cand e folosit de copil pe un plan in care exista si trepte.
Un copil ce merge in premergator si cade pe scari, risca lovituri mult mai grave decat un copil care cade pe scari, fara premergator.
Explicatia ar fi ca, din cauza dispozitivului, bebe nu se poate rostogoli si ramane pe prima treapta ci, adesea, se inclina cu tot cu premergator si risca sa se loveasca cu capul.
Totodata, premergatorul ii da bebelusului acces in zone mai inalte, pe care pana atunci nu avea cum sa puna mana.
Astfel, risca sa isi traga obiecte pe el, sa puna mana pe obiecte incinse, cum ar fi plita aragazului sau sa deschida chiar usi la care inainte nu ajungea.
Pe cealalta parte, Academia Americana de Pediatrie sustine ca prea mult timp petrecut in premergator are efectul complet opus decat cel dorit: poate incetini dezvoltarea mersului. Ca atare, institutia sfatuieste parintii sa nu foloseasca premergatoarele.
Sursa: consults.blogs.nytimes.com