Mark si Annie au doi gemeni de 11 ani ce sufera de autism in forma severa. Situatia lor este atat de dificila incat li s-a spus sa-si dea gemenii de nenumarate ori. In schimb, ei au apelat la un proiect pilot extrem de controversat care, sustin ei, le-au schimbat gemenii radical. Iata povestea lor:
Inca de la varsta de 2 ani, gemenii Samuel si Jacob au fost diagnosticati cu autism.
Pe masura ce cresteau insa, deveneau tot mai violenti, imprastiind excremente pe pereti sau rozand mobila din casa.
Periodic, cei doi copii fugeau de acasa, iar parintii erau nevoiti sa-i declare disparuti, fiind adesea cautati inclusiv cu elicoptere.
Annie si Mark au fost nevoiti sa isi transforme casa, construindu-le gemenilor o anexa doar a lor, unde ii tineau inchisi, avand acces controlat afara.
Curtea au imprejmuit-o cu gard de sarma inalt, pentru a-si impiedica gemenii sa mai evadeze. Nu putini au fost cei care i-au sfatuit pe cei doi sa isi lase copiii in grija autoritatilor, si totodata i-au condamnat ca ii tin inchisi intr-o incapere ce evoca un centru de detentie.
La capatul puterilor fiind, cu 2 copii care nu prezentau nicio forma de emotie pentru mai nimic, inclusiv pentru parintii lor, cei doi au apelat cu neincredere la un program-pilot controversat in lumea stiintifica, dar care, spun parintii, ar fi dat rezultate incredibile.
De doi ani, de cand gemenii au intrat in acest program, familia sustine unul dintre gemeni a devenit dintr-un copil cu autism sever unul cu autism moderat, iar amandoi baietii incep sa formeze cuvinte.
„Eram cinic, insa intr-o zi, m-am decis sa ma alatur lui Samuel.
Se invartea. Am inceput sa ma invart si eu. In momentul ala m-a privit direct in ochi, ceva ce ni se spusese ca nu avea sa se intample vreodata.
Ala a fost un moment incredibil si a insemnat totul pentru mine”, povesteste tatal gemenilor.
In ce consta programul ce a avut rezultate miraculoase:
Odata intrati in programul The Son-Rise, gemenii au avut parte de o alta abordare.
Spre deosebire de abordarile traditionale, ce presupun inlaturarea comportamentului neacceptat, in acest program, terapeutii imita comportamentul copiilor cu autism.
Imitandu-le comportamentul, pe parcursul a doi ani de zile, terapeutii au introdus, treptat, noi gesturi in rutina lor, pe care cei doi gemeni le-au preluat fara sa-si dea seama.
Tot treptat, ei au inceput sa renunte la alte gesturi, ce erau considerate comportament nedorit, ajungand chiar sa isi poata privi in ochi interlocutorul, sa stea la masa normal si sa manance sau sa incerce chiar sa vorbeasca.
Practic, in cadrul acestui program, terapeutii vin ei in lumea celor diagnosticati cu autism, nu incearca sa ii scoata din lumea lor. Cu timpul, ei capata incredere (prin imitatie) si ajung sa imite comportamentul si gesturile considerate normale.
Sursa imagini: Northfoto
Sursa articol: bbc.co.uk