Primele momente din viaţa nou-născutului sunt destul de dificile. Deseori, copilul poartă pe chip semnele obositoarei aventuri a naşterii. Trebuie să se adapteze la viaţă într-un mediu diferit de cel cu care se obişnuise timp de nouă luni. Trebuie să înveţe să respire, să vadă, să audă. Iată ce să ştii despre aspectul fizic al nou-născutului şi primele nelinişti.
De ce, în general, nou-născutul este urâţel?
Această observaţie este valabilă pentru nou-născutul care a venit pe lume printr-o naştere naturală, deoarece abia a terminat o aventură dificilă, care l-a constrâns să iasă din uterul matern printr-un canal (canalul naşterii) prin care şi-a făcut drum cu greu, cu capul înainte. Din această cauză, are deseori faţa umflată şi craniul uşor deformat.
Unii nou-născuţi prezintă deformaţii ale capului; acestea sunt periculoase?
Nu. Nou-născuţii pot prezenta două tipuri de deformări ale capului: tumefierea naşterii, care durează 2-3 săptămâni şi care dispare spontan, şi cefalohematomul – o acumulare de sânge sub pielea capului, care deformează capul copilului în mod evident.
Umflătura cefalohematomului are o consistenţă dură-elastică, uneori variabilă, şi dispare după 2-3 zile de viaţă. Chiar şi în cazurile când acesta este foarte extins, persistă cel mult câteva luni, dar apoi capul devine perfect normal.
Oasele craniului sunt sudate între ele?
În primele luni de viaţă, oasele craniului nu sunt sudate între ele, deoarece trebuie să permită capului să se deformeze în timpul naşterii, pentru a trece mai uşor prin canalul naşterii'.
Ce sunt suturile craniene?
Suturile craniene sunt urme mici între oasele craniului, care pot fi depistate mângâind capul sugarului. În partea de sus a capului se simte fontanela anterioară sau principală.
Care este dimensiunea fontanelei principale?
În medie, aceasta măsoară 4 x 3 cm. Este acoperită de un ţesut fibros, uşor coborât. Zona moale' a fontanelei permite dezvoltarea normală a creierului copilului în primul an de viaţă.
Este periculos să atingem fontanela bebeluşului?
Nu. Fontanelele constituie o protecţie pentru copil, deoarece dau oaselor craniului posibilitatea de a se deforma şi, deci, de a proteja creierul de traume.
De ce nou-născuţii pierd din greutate în primele zile?
Scăderea greutăţii imediat după naştere se manifestă la toţi nou-născuţii. Norma prevede ca fiind tolerabilă o scădere maximă de 10% din greutatea avută la naştere.
Cauze:
Ce se înţelege prin criza genitală' la nou-născut?
Apariţia unei pierderi de sânge sau a unei substanţe alburii la fete, a unei umflături a testiculelor şi a unei acumulări de lichid în scrot, la băieţi, umflarea glandelor genitale şi mamare sunt fenomene definite drept crize genitale' ale nou-născutului.
În general, apar în primele zile de viaţă şi persistă un timp, rezolvându-se spontan până în a treia săptămână.
Nu apăsa sânii umflaţi ai bebeluşului pentru a face lichidul să iasă!
Nou-născuţii îşi pierd primul păr?
Da. În general, părul nou-născutului este un puf destul de rar. Părul prezent la naştere are tendinţa de a cădea după puţin timp, fiind înlocuit de un altul, mai puţin moale.
De ce unii nou-născuţi au pielea galbenă?
În acest caz este vorba de un icter neonatal. Icterul este cauzat de creşterea în sânge a cantităţii unei substanţe, bilirubina, care atinge valori foarte ridicate.
Bilirubina rezultă din distrugerea globulelor roşii, care poate avea loc din două motive: primul este fiziologic (normal), datorită adaptării naturale a sângelui nou-născutului la viaţa din afara uterului; al doilea este patologic (anormal), datorat unei incompatibilităţi între sângele mamei şi cel al copilului
Icterul fiziologic se manifestă cam în a treia zi de viaţă, cel patologic mai devreme, în prima sau a doua zi de viaţă. Acesta din urmă necesită o atenţie majoră.
Foto: shutterstock.com