Deja din viata uterina e obisnuit cu zgomotele, inclusiv cel al inimii tale, si percepe schimbarile de intensitate a luminii. Din primele saptamani de viata invata cum sa se foloseasca de simturile sale si incepe sa cunoasca lumea.
Textul de mai jos iti da cateva repere despre abilitatile copilului tau in primul an de viata. Trebuie sa tii cont de faptul ca fiecare copil se va dezvolta si va invata lucruri noi intr-un ritm propriu, care depinde de multi factori. Nu intra in panica daca bebelusul tau nu face anumite lucruri considerate normale pentru varsta lui.
Daca la doua luni nu urmareste cu privirea obiectele aflate in miscare la o distanta mica de el, daca clipeste mult si da semne ca e deranjat de lumina sau daca se uita crucis, trebuie sa consulti imediat un doctor pediatru. La fel, daca nu reactioneaza la zgomote puternice (nu se sperie, nu plange cand afara tuna) si nici macar nu intoarce capul in directia din care vine zgomotul, trebuie sa informezi medicul.
Este firesc ca un copil mic sa nu aiba un bun echilibru, dar, daca atunci cand merge se loveste des de obiectele din jur si cade, ai motive sa te ingrijorezi.
Vaz
– Vede la o distanta de 20-40 cm.
– Il atrage fata ta si te studiaza. Tu ti-ai imaginat timp de noua luni cum arata, dar probabil ca acelasi lucru il simte si el, dupa ce ti-a auzit vocea, dar nu te-a putut vedea.
– Percepe shimbarile de lumina.
Auz
– Reactioneaza la stimuli sonori.
– Este sensibil la auzul unei voci. Daca mama ii vorbeste, o priveste ca si cand ar intelege fiecare cuvant.
Miros
– Recunoaste apropiatii dupa mirosul pe care-l emana.
– Reactioneaza prin miscare la un miros puternic sau care il deranjeaza.
– Trebuie sa stii ca nu tot ce ti se pare tie placut mirositor e pe placul bebelusului.
Gust
– Ii place gustul dulce.
– Daca i-ai da o picatura dintr-un suc de lamiie (ceea ce nu e recomandat) ai observa ca va inchide gura si-si va retrage limba.
Simt tactil
– Percepe la nivelul pielii senzatiile induse de schimbarile de temperatura si durere. Tine pumnii stransi, iar daca reusesti sa-ti strecori un deget, se agata de el cu surprinzator de multa putere.
Vaz
– Ii place sa-si priveasca manutele in miscare.
– Incearca sa prinda sau sa atinga obiectele care i se perinda prin fata ochilor. Asta poti observa cel mai bine daca ii prinzi o jucarie miscatoare deasupra patului.
Auz
– Daca aude un copil plangand, incepe si el sa planga. Zgomotele influenteaza modul in care suge. La un zgomot prea puternic se va intrerupe din „masa.
Miros
– Un miros puternic il face sa se intoarca in directia opusa. Daca mirosul persista, incepe sa planga, pentru a-ti transmite ce-l deranjeaza. Stie deja ca vei inlatura repede orice sursa de disconfort.
Gust
– Este perioada in care devine curios in privinta gustului, inclusiv a celui propriu. Verifica ce „arome are, bagandu-si degetul in gura. Multe mame cred ca in aceasta perioada isi baga degetul in gura fiindca il mananca gingiile.
Simt tactil
– Incepe sa te traga de par si sa-ti mangaie fata, in incercarea de a te cunoaste mai bine. Mama este preferata, dar si ceilalti apropiati beneficiaza de acest tratament.
– Ii place sa se joace cu mainile lui.
Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2