După prima aniversare din viața copilului începe o perioadă în care cel mic adoră să aibă ceva în mânuțe. De de le place copiilor să aibă mereu în mânuțe câte ceva – de obicei mult mai multe decât pot apuca și duce? Psihologul îți explică de ce apucă tot ce vede.
Puțini copii de 1-2 ani veți vedea așa, cu mânuțele goale. Cei mai mulți cară după ei o jucărie, o castană, un covrig, o crenguță, cam orice, de fapt. De ce? Pentru că prin fața copilului care a trecut de prima aniversare se perindă o grămadă de lucruri interesante, pe care el ar vrea să le țină, să le aibă, să le cunoască, să le stăpânească. Aceasta este varsta la care copilul învață lucruri despre lucruri, luându-le în stapanire, luându-le în mânuțe.
Așa află cei mici informații – atingând, stângând, frământând, pipăind sau chiar rupând și încercând să muște obiectele pe care le văd. Pentru că la această vârsta nu este definitivă preferința pentru mâna dreaptă sau stânga – vei observa că dacă una dintre mâini este ocupată, cel mic o va folosi pe post de magnet pe cea liberă. Doar ceva mai târziu va renunța la obiectul ținut în mână, pentru a-l înlocui cu ceva mai interesant. Deocamdată, apucă și folosește ambele mânuțe și nu renunță la vreun obiect, iar dacă unul dintre lucruri în cade se pune pe plâns, pentru că știe că nu îl poate recupera.
Aceste lucruri adunate în ambele brațe nu sunt o dovadă a lacomiei, răsfățului sau egoismului, ci reprezintă o dovadă a faptului că micuțul tău evoluează, că începe să stăpânească mediul în care trăiește, că vrea să afle cât mai multe lucruri, că este curios. Dacă nu vrei să riști să adne toate prostiile de pe drum, ar fi maibine să îi ocupi mânuțele chiar de acasă.Și, oricum, să ai pregătite șervețele antibacteriene, cu care să ștergi mânuțele micului 'gunoier'.
Dacă apucă ceva pericolos sau murdar – nu îi smulge repsectivul obiect din mână – vei declanșa un episod de plâns de nervi. Explică-i cu blândețe de ce nu vrei să aibă acel obiect și găsește repede un înlocuitor.
foto Shutterstock