Apa minerala si nou-nascutii

V-ati gandit vreodata, cand deschideti o sticla de apa minerala, ca sunteti martorii unui moment unic, in care apa reintalneste atmosfera, dupa zeci, sute sau chiar mii de ani de peregrinari prin adancurile intunecate ale pamantului? Ca picaturile de ploaie din care apa minerala a luat nastere au atins suprafata pamantului intr-o epoca industriala, lipsita de poluare, inainte de efectele din atmosfera ale experientelor atomice? Stiati ca, sugarii au nevoie de 3 ori mai multă apă decat adulÅ£ii, raportat la greutatea lor? 

Apa reprezintă cca. 75% din masa corporală a unui sugar, 60% din cea a unui adult ÅŸi 50% la persoanele in varstă.

Datorită faptului că suprafaÅ£a cutanată raportată la greutate este de 2 ori mai mare la un sugar faÅ£ă de un adult, acesta pierde mai multă apă prin transpiraÅ£ie. La aceasta se adugă atat pierderea de apă prin plans, scaune, cat ÅŸi prin faptul că rinichii nu sunt incă adaptaÅ£i să regleze volumul de urină.

Reinnoirea apei in corpul uman se face intr-un ritm de 15% pe zi, la sugari ÅŸi de 3 – 5% pe zi, la adulÅ£i. Cu alte cuvinte, un nou născut iÅŸi inlocuieÅŸte intr-o săptămană intreaga apă din corp, respectiv 75% din greutatea sa.

După cum se ÅŸtie, cea mai bună sursă de alimentare a sugarilor o reprezintă laptele matern. Apa se utilizează la prepararea laptelui praf, a supelor sau ca atare, pentru suplimentarea aportului de lichide, mai ales la temperaturi ambientale ridicate. Pentru că laptele matern ÅŸi laptele praf conÅ£in cantitatea necesară de minerale ÅŸi săruri pentru dezvoltarea sugarului, apei ii revine doar funcÅ£ia de rehidratare a organismului. Principala ei calitate trebuie să fie puritatea, atat microcat ÅŸi chimică. In acest sens, apele minerale naturale plate (necarbogazoase) cu mineralizaÅ£ie scăzută (oligominerale) reprezintă alegerea optimă. Unele dintre aceste ape minerale naturale sunt atestate clinic de către Societatea Romană de Pediatrie sau alte institute de profil, ÅŸi poartă pe etichetă menÅ£iunea 'recomandată pentru prepararea hranei sugarilor'.

Stiati ca….

•Obiceiul de a bea apa rece de la frigider sau direct de la gheata nu este sanatos. Pe de alta parte, apa foarte rece blocheaza digestia, iar pe de alta parte, nu ne permite sa deosebim unele caracteristici subtile ale aromei acesteia.

•Degustatorii rafinati sustin ca apa minerala trebuie consumata la temperatura sursei. Numai asa apa isi dezvolta toate aspectele gustului si texturii sale caracteristice.

•Apele imbuteliate romanesti prezinta temperaturi la sursa cuprinse intre 6-16ËšC.

•In general, se recomanda ca apele minerale sa fie consumate la temperaturi cuprinse intre 11-18ËšC.

•Unii specialisti in gastronomie recomanda adaptarea temperaturii in functie de continutul apei in dioxid de carbon. Cu cat o apa imbuteliata contine mai mult CO2, cu atat se recomanda o temperatura de consum usor mai ridicata, pentru a evita senzatia de explozie' ce intervine la nivelul cavitatii bucale, in momentul iesirii gazului din apa.

•Daca o apa plata poate fi bauta si la temperatura camerei (22ËšC), nu se recomanda ca apele carbogazoase sa se bea la temperaturi mai mari de 17ËšC.

Intra pe apemin.ro si citeste ghidul complet al apelor minerale, pentru a afla ce apa minerala este potrivita pentru familia ta.

 

 

 


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Sanatate
Buton