Aproximativ 5000 de specii sunt clasificate ca fiind animale pe cale de dispariție pe întregul Pământ. Distrugerea habitatului reprezintă cea mai mare amenințare la adresa animalelor pe cale de dispariție.
Cuprins
În ceea ce privește numărul de animale pe cale de dispariție, biologii consideră că de la dispariția dinozaurilor, în urmă cu 65 de milioane de ani, astăzi ne aflăm în mijlocul celei mai mari crize de distrugere ireversibilă a numeroase specii de plante și animale.
Unul dintre cei mai importanți factori care duc la dispariția a numeroase specii de animale este defrișarea excesivă și distrugerea ariilor protejate de braconaj. Mii de specii de animale rare sunt pe cale de dispariție din cauza faptului că sunt vânate sau nu mai au sursa necesară de hrană. În ciuda faptului că există în lumea întreagă legi de protecție a animalelor pe cale de dispariție, sunt foarte mulți cei care nu respectă aceste legi. Guvernele au interzis vânzarea pieilor de aligatori, de tigru, a fildeșului elefanților, a carapacei broaștelor țestoase. Cu toate acestea, astfel de animale sunt ucise în continuare.
Și în România există animale pe cale de dispariție, iar defrișările ilegale sunt și la noi unul dintre factorii principali.
Una dintre cele mai cunoscute specii pe cale de dispariţie din România este zimbrul. Acesta este cel mai mare animal erbivor de pe uscat care trăieşte în Europa. Zimbrii au dispărut, de fapt, de pe teritoriul țării noatre, însă ei au fost reintroduşi în România în 1958, când două exemplare au fost aduse din Polonia.
În urmă cu câțiva ani, cinci zimbri au fost eliberaţi în Parcul Naţional Dragoş Vodă. În prezent, zimbrii trăiesc în doar cinci locuri din România, cel mai cunoscut fiind rezervaţia naturală de la Haţeg.
Deşi este declarat monument al naturii în România, râsul a ajuns în pericol de dispariţie din cauza vânării sale intense, care se practică pentru că el prezintă un pericol pentru comunităţile umane. În prezent, în România mai există puțin peste 1000 de exemplare.
Specia de pelicani, care se poate găsi în Delta Dunării, este afectată tot mai mult de ambarcaţiunile cu turişti care vor să o observe cât mai îndeaproape. Pelicanul este pe lista de animale pe cale de dispariție din România tocmai pentru că habitatul i-a fost invadat și au fost ucise foarte multe exemplare.
Antilopa Saiga este unul dintre animalele care au dispărut din mediul lor natural, în România. După anii 1960, specialiştii au mai semnalat doar câteva exemplare izolate de antilope saiga, în Moldova şi Delta Dunării. Acestea mai trăiesc acum într-o mică rezervaţie naturală în Lunca Prutului, din judeţul Botoşani.
Cu o lungime de de 2,5 m, balaurul dobrogean este cel mai mare șarpe din țara noastră. Potrivit specialiștilor, doar câteva zeci de exemplare mai există in sălbăticie astăzi. Totuși, balaurul dobrogean continuă să fie ucis de către localnici. Asta deși este specie protejată și nici măcar nu este un șarpe veninos.
Dihorul pătat este protejat din 1993. Acest animale, din care mai există în țara noastră aproximativ 200 de exemplare, trăiește în zone aride și de stepa în zona Dobrogei. Singurele populații din Uniunea Europeană ale acestei specii se află pe teritoriul țării noastre.
Pe întreaga planetă sunt peste 5000 de specii de animale pe cale de dispariție. Dintre acestea însă, sunt unele foarte cunoscute și chiar îndrăgite, protejate de legi aspre.
Balenele albastre sunt cele mai mari animale de pe pământ, ajungând la o lungime de 30 de metri sau chiar mai mult. Acestea au fost vânate pentru carne sau grăsime. În prezent, mai sunt foarte puține exemplare de balene albastre.
Balena albastră este una dintre cele mai fascinante animale de pe Pământ. Cântărind până la 200 de tone, balena albastră are o inimă de mărimea unei mașini. Stomacul său poate conţine o tonă de crustacee şi trebuie să mănânce aproximativ patru tone de krill în fiecare zi. Este cel mai puternic animal de pe Pământ, mai puternic chiar decât un motor cu reacţie. Sunetele pe care le emite o balenă albastră ajung la 188 de decibeli, în timp ce un avion cu reacţie atinge 140 de decibeli. Chiar şi atunci când comunică la frecvenţă joasă, balena albastră poate fi auzită de la distanţe de sute de kilometri, scopul fiind probabil de a atrage alte balene albastre.
Ursul panda este cu siguranță unul dintre cele mai îndrăgite animale pe cale de dispariție din lume. Panda consumă în principal bambus, însă dieta sa include şi fructe, rădăcini, ierburi şi uneori peşte, ouă, rozătoare mici şi insecte. De altfel se spune că termenul de panda provine din cuvântul nepalez ponya, care înseamnă bambus sau animal ierbivor. Urșii panda au fost vânați pentru blană și habitatul lor se micșorează tot mai mult din cauza defrișării. Datorită eforturilor Chinei de a proteja ursul panda, specia a trecut, în urmă cu puțin timp, de la clasificare de specie pe cale de dispariție la cea de specie vulnerabilă.
Braconajul masiv a dus specia gorilei est-africane în pragul dispariției, reducând numărul acestora la doar 5.000 de exemplare pe tot globul. În ultimile două decenii numărul gorilelor din această specie s-a redus cu 70%.
Mai mult de atât, patru din cele șase specii de maimuțe mari sunt în pericol critic – gorila estică, gorila vestică, urangutanul de Borneo și urangutanul de Sumatra.
Oamenii de știință preconizează că specia va dispărea în următorii 30 de ani. Țestoasa Ploughshare trăiește doar în partea de nord a Madagascar, în prezent numărul exemplarelor ridicându-se la doar 400. Carapacea țestoaselor Ploughshare este colorată în nuanțe superbe de maro.
Tigrul de Sumatra este o sub-specie de tigru frecvent întâlnită pe insula Sumatra din Indonezia. Are aproximativ 2,5 m lungime și cântărește în jur de 130 kg. Specialiștii susțin că această specie de animale pe cale de dispariție a ajuns în această situație din cauza braconajului, pielea acestor tigrii fiind extrem de căutată și de scumpă pe piața internațională.
Specialiștii susțin că numai 50-60 gheparzi asiatici au rămas în lume, dintre care majoritatea în deșertul Kavir din Iran. Există însă numeroase proiecte la nivel mondial care au ca scop protejarea și reproducerea exemplarelor acestei specii și care dau speranța că într-o zi acest frumos animal va fi tăiat de pe lista speciilor pe cale de dispariție.
Te-ar putea interesa și:
Animale sălbatice – Ce animale sălbatice trăiesc în România și unde pot fi găsite
Curiozități despre animale sălbatice și domestice