Venirea pe lume a unui copil îţi aduce împlinire, bucurii de neimaginat, dar, şi o mulţime de responsabilităţi. Invariabil, amenajarea casei unor tineri care locuiesc împreună va suferi schimbări radicale, după naşterea copiilor. Dacă dormitorul părinţilor şi cel al copiilor pot rămâne amenajate după specificul şi nevoile fiecărei vârste, camera de zi trebuie împărţită. Adulţii au nevoie de spaţii de depozitare şi multă grijă pentru curăţenie şi siguranţa copiilor, în timp ce pruncii vor să se bucure de un nou spaţiu de joacă. Iată ce ar trebui să faci pentru a împăca toate gusturile.
În primul rând, confortul termic este esenţial pentru sănătatea şi buna dispoziţie a copiilor. În sezonul rece, un sistem de încălzire prin pardoseala din marmură te ajută să asiguri o temperatură optimă mai ales pentru copii, fiindcă ei sunt cei care petrec cel mai mult timp pe podea. Pe timp de vară, când termometrele trec peste bariera de confort termic, trebuie să cobori temperatura din interior până la un nivel suportabil. Cel mai bine faci asta dacă poți planta pomi generoşi în faţa camerei de zi. În lipsa lor, instalează aparatură de climatizare, ţinând cont ca fluxul de aer rece să nu loveasă fix în locul în care copiii petrec cel mai mult timp.
La achiziţia elementelor de decor–cum ar fi covorul, perdelele, feţele de masă, păturile sau învelişul canapelei şi al fotoliilor–va apărea încă un criteriu esenţial: child friendly. Dacă vrei să aşezi un covor în mijlocul camerei de zi, asigură-te că e confecţionat din materiale durabile şi poate fi curăţat fără substanţe toxice. Mătasea şi fibrele sintetice se pătează foarte repede şi sunt greu de curăţat, în timp ce lâna şi fibrele naturale sunt mai rezistente şi se întreţin uşor. Canapeaua, fotoliile şi pernele se vor transforma zilnic în locuri de escaladat, sărit sau alte aventuri copilăreşti. Husele sunt cea mai bună soluţie de întreţinere a materialului de bază. Alege unele din textile rezistente şi uşor de curăţat, pe care le poţi spăla sau curăţa frecvent. Un mare plus este că poţi redecora casa doar prin înlocuirea huselor şi totul va arăta ca nou!
Indiferent că eşti în permanenţă în mijlocul lor sau că îi poţi lăsa câteva minute să se joace singuri, în camera de zi, accidentele casnice se pot întâmpla. O primă sursă de lovituri o reprezintă colţurile de mobilier. De aceea, acolo unde este posibil, alege doar articole de mobilier rotunjite la margini, inofensive pentru copii. Pentru obiectele care au colţuri, există elemente de protecţie care se aplică pe suprafeţele ascuţite pentru a preveni accidentările. Acestea sunt din plastic sau burete şi se găsesc într-o varietate de forme şi culori, potrivite pentru orice tip de mobilier.
Când ai copii, orice obiect de mobilier sau de decor trebuie să aibă mai multe întrebuinţări. La început sunt doar jucăriile şi articolele de îngrijire. Apoi, apar materialele didactice precum și alte jucării şi activităţi. Pe măsură ce cresc, lucrurile din casa ta se înmulţesc şi devin imposibil de depozitat. Pentru liniştea şi confortul tău psihic, măcar camera de zi ar trebui să fie mai liberă de astfel de obiecte. Acest lucru îl obţii numai dacă le ascunzi. Canapeaua, masa de cafea şi scaunele cu spaţiu de depozitare încorporat sunt salvarea ta în acest caz. Televizorul poate fi aşezat pe o comodă cu sertare (obligatoriu închise cu protecţie pentru bebeluşi!). Coşurile mai mici sau mai mari, folosite ca obiect de decor, sunt estetice dar şi practice, deoarece poţi depozita în ele lucruri de care nu vrei să te împiedici prin living.
Toate sfaturile de mai sus te ajută să amenajezi o cameră de zi prietenoasă cu juniorii tăi. Pentru ei va fi mai uşor să se joace, în timp ce pentru voi, ca adulţi, va aduce liniştea că sunt tot timpul în siguranţă şi nu este greu să strângi în urma lor.
sursa foto: https://www.piatraonline.ro/