Începând de la 1 ianuarie 2020, alocația copiilor se va majora anual cu 100% din rata medie anuală a inflației, potrivit prevederilor Legii nr. 214/2019 pentru completarea din Legea nr. 61/1993.
Iată tot ceea ce trebuie să știi despre alocația copilului tău:
Toți copiii cu vârsta de până la 18 ani au dreptul la alocație.
Tinerii care au împlinit 18 ani, dar urmează cursuri de învățământ liceal sau profesional beneficiază, de asemenea, de alocație până la terminarea studiilor. Tinerii care repetă anul școlar nu primesc alocație, excepție făcând cei care repetă anul din motive de sănătate, dovedite cu certificat medical.
Titularul dreptului la alocația de stat este copilul.
Pentru a putea beneficia de alocația de stat, copiii trebuie să aibă reședința legală în România.
Copiii cetățenilor străini și ai persoanelor fără cetățenie rezidenți în România au dreptul să primească alocația de stat doar dacă locuiesc împreună cu părinții.
Părinții copiilor care solicită acordarea alocației la primăria orașului în care locuiesc au nevoie de următoarele acte pentru întocmirea dosarului:
După caz, s-ar putea să fie nevoie și de alte acte în copie și original:
De obicei, părinții primesc alocaţia copiilor la jumătatea lunii, pentru luna precedentă. Perioada legală de virare a banilor alocației este cuprinsă între 8 şi 27 ale lunii, pentru luna precedentă.
Plata alocației de stat pentru copii se poate face prin mandat poștal sau transfer bancar în cont curent personal sau cont de card.
Alocația de stat pentru copii se plătește unuia dintre părinți pe baza acordului acestora sau, în caz de neînțelegere, pe baza deciziei autorității tutelare ori a hotărârii judecătorești, părintelui căruia i s-a încredințat copilul. De asemenea, alocația se plătește și tutorelui, curatorului, persoanei căreia i-a fost dat în plasament familial copilul, inclusiv asistentului maternal sau persoanei căreia i-a fost încredințat temporar copilul.
Alocația pentru copii nu se supune regimului de impozit pe venit.
sursa foto – 123rf.com