Alimente periculoase pentru copii

De câte ori nu te-ai găsit în situaţia în care nu ai avut cum să-i refuzi copilului tău bunătăţile câştigate cu un „te rog prelungit? Înainte de a mai face această greşeală, te invit să descoperi alimentele care îi pot face rău celui mic.

Alimentele consumate zilnic de copilul tău pot fi periculoase pentru sănătatea lui.

Alimentaţia nesănătoasă a unui copil conduce la apariţia unor probleme de sănătate foarte grave. Consumul de alimente grase, pline de zaharuri şi aditivi alimentari periculoşi ridică o mulţime de riscuri asupra sănătăţii. Aportul caloric crescut al acestora şi ingredientele nocive determină îngrăşarea şi, ulterior, obezitatea.

Mitul sucului

Chiar dacă be­be­ ia în greutate bine, asta nu înseam­nă că trebuie să îi diversifici alimentaţia hao­tic, cel puţin nu îna­inte de a împlini un an. Doar nu vrei ca micuţul tău să aibă colonul iritat, nu-i aşa?

Chiar şi după vârsta de un an, este recomandat să nu îi dai suc mai mult de două – trei ori pe săptă­mâ­na, iar atunci câte 90-100 ml.

Şi, pentru că tot suntem la capitolul băuturi, tre­buie să eviţi să-l hrăneşti pe cel mic cu lapte de bi­vo­liţă sau cu sucuri car­bo­gazoase. Unele dintre aces­tea, mai ales cele care au în con­ţinutul lor cofeină, devin preferatele copiilor şi cu greu îi vei putea dezlipi de ele.

Sucul la doza

Sucurile carbogazoase sunt printre cele mai nocive datorită în primul rând conţinutului mare de zahar dar şi a aditivilor şi diferitelor arome pe care le conţin.

Dincolo de efectele nocive ale sucurilor din aceste ambalaje se mai adaugă şi efectele toxice ale aluminiului, aluminiu care se regăseşte şi în alte ambalaje (cutii, caserole, folia alimentara) dar chiar şi în aditivii alimentari (E-urile, în special E-173, E-520, E-521,E-522,E-523, E-559 ) şi în compoziţia fructelor şi legumelor confiate .

Fără spic

Mămicilor, mare grijă şi la cerealele cu spic (grâu, ovăz sau secară)! Acestea conţin o substanţă numită gluten (liant alimentar din grâu care îi dă pâinii ca­pa­citatea de dospire) care, administrată copiilor mai mici de nouă luni, poate cauza apariţia unei boli numită celiachie.

Glu­tenul afectează intes­tinul subţire, apar du­reri abdominale, ur­ma­te de pierderea pof­tei de mâncare, dia­ree şi scădere în greu­­tate.

Fulgi de ovăz îndulciţi, care conţin mercur

Multe pachete cu fulgi de ovăz instant îndulciţi au şi sirop de porumb cu conţinut ridicat de fructoză, dar acesta, potrivit unor teste realizate de Institutul pentru Agricultură american, ar putea fi contaminat cu mercur.

Mezelurile

Carnea de porc este recomandată copiilor de peste trei ani, însă mare atenţie la cantitatea pe care i-o oferi celui mic. Cel mai bine ar fi să înlocuieşti mezeurile „agresive pe care le folo­seşti atunci când îi pregă­teşti pacheţelul, cu prepa­rate din pui sau din curcan.

E drept că anumite produ­se, cum sunt crenwur­ştii si parizerul, pot ajun­ge pe lista cu mâncăruri preferate ale celor mici, dar şi mai bine ar fi să le excluzi din alimentaţie.

Acestea au un conţinut uriaş de aditivi şi potenţiatori de gust. De exemplu, conţin foarte mulţi nitraţi şi nitriţi de sodiu şi potasiu care, sub acţiunea proteinelor se transformă în substanţe toxice ce cresc riscul de cancer gastric.

Vorbim despre mâncare pre­ferată şi ajungem la… cartofii prăjiţi, care câştigă detaşat competiţia. Nu cred că există copil căruia să nu-i placă această mân­care, însă cu siguranţă exis­tă părinţi informaţi, care ştiu că tot ceea ce presupune prăjeală în ulei în niciun caz nu este sănă­tos.

Iaurturile cu fructe

Iaurtul este un produs de bază care ar trebui să se regăsească zilnic atât în alimentaţia copiilor cât şi a adulţilor; este vorba însă de iaurtul pur, nu de cel care are adăugate fructe, fructe a căror valoare biologică este net inferioară faţă de fructele proaspete pe care le putem adăuga în iaurtul natur. Aceste iaurturi conţin amidon modificat, coloranţi, aditivi, acidifianţi(frecvent citrat de sodium), substanţe care nu aduc niciun beneficiu sănătăţii.

Dulciurile

Cum ai putea să-i impui celui mic să nu mănânce dulciuri din moment ce nici tu nu te poţi abţine să sa­vu­rezi un pătrăţel (sau mai multe) de ciocolată ori de câte ori ai ocazia? De fapt, nici nu trebuie să-i interzici acest lucru. Tot ce trebuie să faci este să diminuezi accesul celui mic la astfel de tenta­ţii care, trebuie să recu­noşti, se găsesc la tot pasul.

Bomboanele, jeleurile  conţin ca şi ingredient de bază zahărul, la care se adaugă binecunoscuţii aditivi, coloranţi, potenţiatori de aromă.

Sarea

Da, sarea îi poate afecta pe copii, chiar dacă poves­tea spune că ea este absolut necesară în bucate. Sa­rea folosită din plin în alimentaţia celor mici poate creşte riscul ca aceştia să devină, în scurt timp, obezi sau hipertensivi, declan­şând şi probleme în zona rinichilor.

 

 

 

 

 

 


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Nutritie
Buton