De câte ori nu te-ai găsit în situaţia în care nu ai avut cum să-i refuzi copilului tău bunătăţile câştigate cu un „te rog prelungit? Înainte de a mai face această greşeală, te invit să descoperi alimentele care îi pot face rău celui mic.
Alimentele consumate zilnic de copilul tău pot fi periculoase pentru sănătatea lui.
Alimentaţia nesănătoasă a unui copil conduce la apariţia unor probleme de sănătate foarte grave. Consumul de alimente grase, pline de zaharuri şi aditivi alimentari periculoşi ridică o mulţime de riscuri asupra sănătăţii. Aportul caloric crescut al acestora şi ingredientele nocive determină îngrăşarea şi, ulterior, obezitatea.
Mitul sucului
Chiar dacă bebe ia în greutate bine, asta nu înseamnă că trebuie să îi diversifici alimentaţia haotic, cel puţin nu înainte de a împlini un an. Doar nu vrei ca micuţul tău să aibă colonul iritat, nu-i aşa?
Chiar şi după vârsta de un an, este recomandat să nu îi dai suc mai mult de două – trei ori pe săptămâna, iar atunci câte 90-100 ml.
Şi, pentru că tot suntem la capitolul băuturi, trebuie să eviţi să-l hrăneşti pe cel mic cu lapte de bivoliţă sau cu sucuri carbogazoase. Unele dintre acestea, mai ales cele care au în conţinutul lor cofeină, devin preferatele copiilor şi cu greu îi vei putea dezlipi de ele.
Sucul la doza
Sucurile carbogazoase sunt printre cele mai nocive datorită în primul rând conţinutului mare de zahar dar şi a aditivilor şi diferitelor arome pe care le conţin.
Dincolo de efectele nocive ale sucurilor din aceste ambalaje se mai adaugă şi efectele toxice ale aluminiului, aluminiu care se regăseşte şi în alte ambalaje (cutii, caserole, folia alimentara) dar chiar şi în aditivii alimentari (E-urile, în special E-173, E-520, E-521,E-522,E-523, E-559 ) şi în compoziţia fructelor şi legumelor confiate .
Fără spic
Mămicilor, mare grijă şi la cerealele cu spic (grâu, ovăz sau secară)! Acestea conţin o substanţă numită gluten (liant alimentar din grâu care îi dă pâinii capacitatea de dospire) care, administrată copiilor mai mici de nouă luni, poate cauza apariţia unei boli numită celiachie.
Glutenul afectează intestinul subţire, apar dureri abdominale, urmate de pierderea poftei de mâncare, diaree şi scădere în greutate.
Fulgi de ovăz îndulciţi, care conţin mercur
Multe pachete cu fulgi de ovăz instant îndulciţi au şi sirop de porumb cu conţinut ridicat de fructoză, dar acesta, potrivit unor teste realizate de Institutul pentru Agricultură american, ar putea fi contaminat cu mercur.
Mezelurile
Carnea de porc este recomandată copiilor de peste trei ani, însă mare atenţie la cantitatea pe care i-o oferi celui mic. Cel mai bine ar fi să înlocuieşti mezeurile „agresive pe care le foloseşti atunci când îi pregăteşti pacheţelul, cu preparate din pui sau din curcan.
E drept că anumite produse, cum sunt crenwurştii si parizerul, pot ajunge pe lista cu mâncăruri preferate ale celor mici, dar şi mai bine ar fi să le excluzi din alimentaţie.
Acestea au un conţinut uriaş de aditivi şi potenţiatori de gust. De exemplu, conţin foarte mulţi nitraţi şi nitriţi de sodiu şi potasiu care, sub acţiunea proteinelor se transformă în substanţe toxice ce cresc riscul de cancer gastric.
Vorbim despre mâncare preferată şi ajungem la… cartofii prăjiţi, care câştigă detaşat competiţia. Nu cred că există copil căruia să nu-i placă această mâncare, însă cu siguranţă există părinţi informaţi, care ştiu că tot ceea ce presupune prăjeală în ulei în niciun caz nu este sănătos.
Iaurturile cu fructe
Iaurtul este un produs de bază care ar trebui să se regăsească zilnic atât în alimentaţia copiilor cât şi a adulţilor; este vorba însă de iaurtul pur, nu de cel care are adăugate fructe, fructe a căror valoare biologică este net inferioară faţă de fructele proaspete pe care le putem adăuga în iaurtul natur. Aceste iaurturi conţin amidon modificat, coloranţi, aditivi, acidifianţi(frecvent citrat de sodium), substanţe care nu aduc niciun beneficiu sănătăţii.
Dulciurile
Cum ai putea să-i impui celui mic să nu mănânce dulciuri din moment ce nici tu nu te poţi abţine să savurezi un pătrăţel (sau mai multe) de ciocolată ori de câte ori ai ocazia? De fapt, nici nu trebuie să-i interzici acest lucru. Tot ce trebuie să faci este să diminuezi accesul celui mic la astfel de tentaţii care, trebuie să recunoşti, se găsesc la tot pasul.
Bomboanele, jeleurile conţin ca şi ingredient de bază zahărul, la care se adaugă binecunoscuţii aditivi, coloranţi, potenţiatori de aromă.
Sarea
Da, sarea îi poate afecta pe copii, chiar dacă povestea spune că ea este absolut necesară în bucate. Sarea folosită din plin în alimentaţia celor mici poate creşte riscul ca aceştia să devină, în scurt timp, obezi sau hipertensivi, declanşând şi probleme în zona rinichilor.