Orezul, digestiv
Cea mai raspandita cereala din lume dupa grau, orezul este preferat in alimentatia bebelusilor pentru ca, pe langa faptul ca dispune de toate elementele nutritive ale unei cereale si aduce toate avantajele acestora, este lipsit de cel mai mediatizat alergen: glutenul.
Bogat in proteine 100% asimilabile, orezul contine toti cei 18 aminoacizi esentiali pentru buna functionare a metabolismului. El mai aduce un aport de glucide usor asimilabile, saruri minerale, sodiu si potasiu, fiind unul dintre alimentele cele mai hranitoare pentru cei mici. Pentru gatit este preferabil cel cu bob subtire, care infloreste la fiert.
Spanacul, leguma-minune
Deja arhicunoscut datorita beneficiilor sale pentru sanatate, la orice vasta, spanacul nu prea mai are nevoie de alte prezentari.
Totusi, sa amintim in treacat cateva dintre calitatile sale: contine o multime de saruri minerale, precum sodiu, potasiu, calciu, fosfor, magneziu, zinc, iod, fier, dar si o multime de vitamine (A, B1, B2, B12, PP, C, acid folic). Mai este bogat in aminoacizi, lipide, proteide si glucide.
Toate acestea il fac excelent pentru dieta bebelusului, intarindu-i sistemul imunitar si stimulandu-i cresterea si functiile organismului, prevenind anemia, ajutand la eliminarea viermilor intestinali etc.
Cand il gatesti, pentru a-i pastra toate proprietatile nutritive, prepara-l la aburi. In acest sezon, va trebui sa folosesti spanac congelat, pe care sa-l gatesti tot la aburi – nu te teme, spanacul congelat isi pastreaza toate calitatile nutritive.
Bogat in fibre, spanacul poate fi amestecat in retete diverse, in special cu orez, pentru a preveni constipatia – posibila in caz ca nu suplimentezi dieta bebelusului cu suficienta apa.
Morcovii
Daca intrebi pe cineva ce contin morcovii, iti va raspunde cu siguranta ca sunt bogati in vitamina A. Intr-adevar, culoarea portocalie a unui fruct sau a unei legume este un semn al prezentei beta-carotenului, care reprezinta de fapt provitamina A, ce poate fi transformata cu usurinta de organism in vitamina A.
Aceasta din urma ajuta la dezvoltarea vederii si la formarea oaselor, dar si la frumusetea pielii. Morcovii nu ofera doar atat, ci si tot complexul de vitamine B, calciu si foarte multa vitamina C.
Ca toate legumele, asigura aminoacizi esentiali, fibre si minerale: fier, potasiu, fosfor. In dieta bebelusilor, morcovii se prepara fierti la aburi si apoi pasati, sub forma de piureu. Singuri sau impreuna cu orez ori alte legume, pot alcatui o supa gustoasa sau o mancarica pasata.
Morcovii pot fi introdusi in alimentatia copilului inca de pe la varsta de sapte luni, la scurt timp dupa inceperea diversificarii.
Broccoli
Broccoli are acelasi continut de calciu ca si laptele si contine cantitati importante de vitamina A, B, C, fier, niacina (vitamina PP ), fosfor, potasiu, asemanatoare cu cele din spanac. Pentru bebelusi, unul dintre principalele beneficii este ca ajuta la evitarea constipatiei si sprijina digestia.
Se prepara prin fierbere, curatat si pus buchetele in apa clocotita, dar nu se tine la fiert mai mult de 10-15 minute, pentru ca isi pierde calitatile.
Text: Alina Miron; Foto: Shutterstock.
Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2