Legumele si fructele pe care le prepari bebelusului tau trebuie sa fie foarte moi, sa aiba o consistenta foarte fina, fara cocoloase, deoarece el nu a invatat inca sa mestece bine.
Vei avea nevoie de un dispozitiv cu care sa pasezi mancarea. Blenderul poate face aproape tot ceea ce face mixerul, dar este mai bun pentru pregatirea preparatelor lichide. Atentie la curatarea blenderului si a mixerului: bacteriile se pot ascunde in sparturile si crapaturile blenderului si/sau ale mixerului. Este important sa le dezasamblezi dupa fiecare intrebuintare si sa le cureti. Foloseste apa foarte fierbinte. Curata bine si usuca fiecare piesa inainte de a reasambla aparatul.
Daca nu ai un aparat de gatit cu aburi, cumpara unul! Merita! Prepararea legumelor la aburi pastreaza mult mai multe substante hranitoare decat daca le fierbi, plus ca necesita mult mai putina energie decat fierberea.
In cazul in care bebelusul e mai mic de 6 luni, ai nevoie de o sita sau de o strecuratoare pentru unele alimente, cum ar fi fructele gatite. Semintele mici sau bucatelele de coaja trebuie strecurate bine pentru bebelusii foarte mici, pentru ca acestia sa nu se inece sau sa nu se sufoce.
Pentru alimentele care necesita strecurare foarte fina, cum ar fi sucurile pentru bebelus si laptele de nuci, pentru a preveni inecarea bebelusului si pentru ca gaurelele din ciocul canii acestuia sa nu se infunde, cea mai potrivita alegere este o strecuratoare de iaurt. Strecuratoarele de iaurt pot fi cumparate de la magazinele pentru utilarea bucatariei, dar si de la unele raioane cu articole de preparare a iaurtului.
Razuitoarea manuala este foarte utila atunci cand hranesti un copil mic. Aceasta poate fi folosita pentru a rade rapid branza, morcovi cruzi, mere si alte legume si fructe. Cand razuiesti mai multe alimente diverse, prepara-le mai intai pe cele mai moi. Daca razuiesti la sfarsit alimentele mai tari, acestea vor curata alimentele mai moi din gaurele. Foloseste o perie de dinti mai veche si sterila pentru a curata razuitoarea.
Daca nu ai un mixer si vrei sa razui morcovi, varza etc., poti folosi blenderul. Pune legumele in blender, acopera-le cu apa sterila, marunteste-le pana obtii consistenta dorita si da-le prin sita.
Majoritatea legumelor trebuie mentinute la rece pentru a-si pastra nutrientii si a ramane proaspete. De aceea, nu le lasa sa stea pe masa la temperatura camerei; baga-le la frigider cat mai repede posibil.
Nu curata o leguma sau un fruct decat daca este cazul. Coaja contine substante nutritive concentrate si fibre.De asemenea, taie legumele in bucati cat mai mari posibil, deoarece taierea, tocarea si ruperea determina pierderea substantelor nutritive din cauza expunerii la aer si caldura prin suprafata marita.
Poate nu esti obisnuita sa speli fructele cu coji groase care nu vor fi consumate, cum ar fi portocalele si bananele. Insa acestea au pesticide pe intreaga suprafata si au fost atinse de numeroase persoane. Asa ca nu uita sa speli fructele si legumele pe care urmeaza sa le manance bebe.
Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2