Alimentația bebelușului – reguli de igienă la masă

Bacteriile patogene se dezvoltă foarte repede în lapte. Singura modalitate de a proteja sugarul este sterilizarea tuturor vaselor care sunt folosite pentru prepararea mesei. Unii medici insistă în privința sterilizării în primele 6 luni, alții consideră că toate echipamentele trebuie sterilizate pe toată durata primului an din viața bebelușului. Uite câteva reguli de igienă pe care să le respecți când este vorba despre alimentația bebelușului.

 

Inainte de fiecare sterilizare, se spala atent toate ustensilele (biberonul, tetinele etc.). Tetinele si biberoanele necesita o atentie deosebita: se foloseste peria speciala pentru a le curata bine si pentru a nu lasa resturi de lapte in interior. Dupa ce sunt clatite, vasele, biberoanele, tetinele sunt gata pentru sterilizare.

Fiecare mama poate sa aleaga tipul de sterilizare care ii convine (prin fierbere, sterilizarea la abur, sterilizarea chimica). Sterilizarea clasica, prin fierbere, prezinta totusi dezavantajul uzarii tetinelor, asa ca ce economisiti evitand cumpararea unui aparat, pierdeti la inlocuirea tetinelor. Pentru ca biberoanele sa fie pastrate sterile, pana la utilizare trebuie tinute in vasul de sterilizare sau la frigider – care nu se va deschide si inchide de 20 de ori…

Cum prepari hrana

Dacă îi dai bebelușului tău și lapte în completare, trebuie să știi că, pentru prepararea formulei nu se foloseste apa care a mai fost fiarta si a ramas pentru multa vreme in vas. Apa de la chiuveta nu este intotdeauna corespunzatoare, deoarece s-a dovedit in numeroase randuri ca filtrele folosite permit dezvoltarea microbilor. De aceea, trebuie clocotita timp de 15-20 de minute, interval care, in teorie, e suficient pentru a ne scapa de grija microbilor.

Tine cont de faptul ca nici apa plata nu este totdeauna adecvata – sarurile pe care le contine pot afecta rinichii sugarului. Consulta-ti pediatrul, care-ti va recomanda varianta cea mai „prietenoasa” pentru bebelusi. Apa de put este interzisa in prepararea formulelor de lapte – contine nitriti.

Alimentația bebelușului: ce să faci și ce nu

  • Nu-i dati copilului biberonul pe jumatate consumat, ramas de la masa anterioara. biberon alimentatie igienaIn scurt timp, in lapte se dezvolta bacterii patogene care provoaca tulburari digestive.
  • Preocupati-va sa aveti intotdeauna o cutie cu lapte praf in plus, pe care sa o pastrati intr-un loc racoros.
  • Daca aveti anumite alimente gata pregatite in frigider pentru cel mic, nu le pastrati mai mult de 24 de ore.
  • Scoateti tetinele din aparatul de sterilizare si dupa ce se usuca, pastrati-le intr-un vas cu capac.
  • Nu transportati niciodata lapte cald gata pregatit, deoarece, asa cum am precizat anterior, in felul acesta se pot dezvolta microbi. Daca nu va aflati acasa, este de preferat sa pregatiti masa sugarului pe loc, cu apa calda, sterilizata, pe care o transportati in termos.
  • Folositi un ac sterilizat pentru gaurirea tetinelor (daca este cazul).
  • Controlati debitul de lapte al tetinei (debitul normal este de 2-3 picaturi/secunda) – sa evitati riscul de inec.
  • O lingurita din plastic, speciala pentru sugari, un bol si bavete cu captuseala impermeabila – sunt numai bune pentru momentul cand sugarul intra in lumea gusturilor „solide”.
  • Paharele din plastic cu capac special, care impiedica varsarea lichidului – sunt utile atunci cand renunti la biberon.

Text: consultant dr. Ioana Caprioru ; Foto: Shutterstock.


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Alimentatie
Buton