Fiecare bebeluș e diferit și are propriile lui preferințe alimentare, dar există câteva reguli de care trebuie să ții cont în alimentația bebelușului. Uite ce te sfătuiesc specialiștii:
Rinichii imaturi ai bebelusilor nu pot prelucra sarea la fel ca cei ai unui adult. Legumele contin cantita optime de sare, care nu se pierd daca le prelucram termic mai putin. Nu te teme ca bebelusului mancarea nesarata i se va parea fada, nu judeca dupa gusturile tale. Bebelusul nu are pervertite papilele gustative la fel ca noi, adultii, si nu va sesiza o mancare 'nesarata'.
Copiii mici au nevoie de grasimi bune, ei nu sunt la cura de slabire. Cu exceptia acelor bebelusi supraponderali, pentru care pediatrul va recomanda produse degresate (branzica de casa, iaurturi etc.), dupa 6-8 luni, cei mici pot consuma produse cu grasime de 2-3%.
Chiar daca esti adepta alaptatului la cerere, vei observa ca bebelusul iti va cere de mancare cam la 3 ore. Acesta este intervalul necesar pentru digestie, iar organismul celui mic stie asta. Fa-i un program de masa celui mic inca din primele saptamani de viata si pastreaza regula mancatului la ore fixe si mai tarziu, cand masa are si alte implicatii (sociale, legate de disciplina etc)
Daca alaptezi, e simplu, hrana este pregatita de un 'chef' care stie exact de ce are nevoie bebelusul tau, in proportii ideale, special gandite pentru el. Daca il hranesti cu formula, respecta exact modul de pregatire, asa cum este el mentionat de producator. Nu prepara formula nici cu mai multa apa, nici cu mai putina, pentru ca poti provoca tulburari digestive celui mic. Este de preferat sa nu adaugi cereale sau alte ingrediente, pentru a evita riscul de inec si blocarea cailor respiratorii.
Zaharul sau indulcitorii artificiali, precum si sucurile din comert nu fac decat sa-i dezvolte copilului dependenta de dulciuri. Fereste-l de dulce, pe cat posibil si fii atenta ca intrega familie (inclusiv bunicii sau bona) sa iti respecte interdictia.Vezi cât de mult zahăr consumă un copil într-o zi
Sistemul digestiv al bebelusului trebuie sa se maturizeze pentru a putea procesa hrana solida. Desi mamele se grabesc sa inceapa diversificarea, bebe nu este pregatit pentru primele alimente semisolide inainte de 4 luni.
Unii parinti obisnuiesc sa culce copilul oferindu-i biberonul cu lapte, pentru ca bebe sa se linisteasca. Acest lucru ii formeaza copilului un obicei nesanatos si este periculos – reprezinta un factor de risc in sindromul de moarte subita si poate provoca deformarea boltei palatine si aparitia cariilor.
foto Shuttertsock