Nevoile calorice variaza de la un copil la altul, nu exista regimuri standardizate. Sfaturile pe care pediatrii le dau mamelor sunt adaptate fiecarui copil in parte. Cea mai buna dovada ca ratia alimentara este modelata pe nevoile reale ale copilului consta in cresterea regulata in inaltime si greutate. In primul an, copilul ia in greutate si in inaltime la fel de mult ca de la unu la patru ani. Astfel, bebelusul va lua in greutate aproximativ trei kilograme in primul an de viata.
Cu siguranta stii ceea ce urmeaza sa-ti spunem, am avut grija sa-ti repetam de multe ori… Nu exista lapte care sa-l egaleze pe cel matern! De aceea, este ideal sa-ti alaptezi pruncul pana la varsta de sase luni. Dar daca ai un serviciu care te impiedica sa faci acest lucru? Sau pur si simplu nu ai suficient lapte? De la varsta de patru luni poti incepe sa-i diversifici micutului alimentatia.
Din pacate, diversificarea la aceasta varsta poate spori riscurile de alergie alimentara, dar ce poti face? Daca renunti la alaptare inainte de sase luni, va trebui sa-i dai bebelusului lapte umanizat, cu biberonul. Ai mare grija la felul in care sterilizezi biberoanele pentru a nu aparea riscul deranjarii la stomac a bebelusului. Daca la o masa nu consuma continutul biberonului, arunca laptele.
Laptele umanizat
Ai gustat vreodata asa ceva? Este mai dulce decat laptele de vaca si este destul de apropiat la gust de cel matern. Cele mai multe tipuri de lapte umanizat se obtin punand diferite ingrediente in laptele de vaca. Se adauga uleiuri vegetale pentru a inlocui grasimea din untul de vaca. Uneori, se adauga un supliment de fier, lucru specificat pe cutie.
Unele tipuri de lapte se obtin din soia. Daca bebelusul vomita dupa ce a supt din biberon, are diaree, crampe sau excesiv de multe gaze, are o respiratie suierata, ii apare o eruptie sau este, in general, iritabil, cheama de urgenta medicul pediatru. Bebelusul se poate deshidrata rapid.
Forma cea mai comuna sub care gasesti laptele umanizat este de pulbere sau in cutii de tabla. Nu pune prea mult lapte praf, amestecul va fi foarte concentrat si bebelusul va lua prea mult in greutate.
Hrana solida
Inainte, bebelusii erau hraniti cu piureuri de la o varsta foarte frageda. Acum stim ca sistemul digestiv al unui bebelus foarte mic nu este pregatit pentru alimente solide. Intestinele si rinichii pot prelucra doar laptele de mama sau pe cel umanizat. Alergiile, indigestia si diareea apar mai rar daca nu-i dai alimente solide bebelusului pana ce nu implineste cel putin patru luni.
La patru luni, cei mai multi bebelusi pot sta cu usurinta pe scaun, iar la cinci luni, ei pot inghiti cu usurinta mancarea dintr-o lingurita; la sase luni pot deja mesteca.
Cum ii dai altceva?
Biberonul cu supa, introdus la sfarsitul lunii a patra, aduce un aport de vitamine, saruri minerale si celuloza, de care puiul tau are nevoie. In plus, permite cresterea cantitatii de hrana data bebelusului, fara exces de zahar sau faina, deci fara sa ridice prea mult ratia sa calorica.
Supa regleaza tranzitul intestinal si actioneaza asupra usoarelor tulburari digestive. Cum il convingi sa pape supa? Cel mai bine ar fi sa folosesti, pentru inceput, doar supa de legume fierte. Umple biberonul cu cantitatea obisnuita, inlocuind apa cu supa de legume. Adauga numarul de masuri de lapte obisnuit si da-i bebelusului.
Timp de cateva zile nu pune legume rase in biberon. Astfel se va obisnui cu noul gust, abia apoi cu noua consistenta. Cand vei adauga piureul de legume in biberon, ai grija sa pui, la inceput, una sau doua masuri de lapte praf obisnuit. Micutul se va bucura sa-i regaseasca gustul.
Bebelusul refuza biberonul cu supa
Ce faci in acesta situatie? Revii la lapte! Abia peste o sapatamana incearca o noua tentativa… daca refuza introducerea legumelor amestecate in biberon, verifica daca:
– ai pus doar una – doua lingurite de legume,
– n-ai adaugat legume cu gust prea puternic (praz, ceapa),
– ai marit suficient orificiul tetinei biberonului pentru ca supa sa curga fara prea mult efort din partea bebelusului.
Daca nu ai timp sa gatesti pentru puiul tau, si produsele pentru bebelusi din comert sunt bune, pentru ca acestea sunt supuse unor controale de calitate foarte stricte.
Text: Delia Ioana Robescu, Foto: HEPTA/PHOTONONSTOP.