Avem adevarate afinități cu lumea vegetală. Dacă facem efortul de a le întelege, vom putea profita de forța lor pentru a câștiga energie și pentru a ne ameliora sănătatea. Ceaiuri sau infuzii din plante, gelule, uleiuri esenșiale, elixire florale – toate aceste forme de prezentare a vegetalului în medicina au avantaje, dar, posibil, și inconveniente…Alege tot ce e mai bun în plante
Pentru vindecarea corpului
CEAIURILE SAU INFUZIILE DIN PLANTE
Sunt eficiente si prietenoase. Permit amestecul de plante in functie de nevoie. In infuzie sau in decoct, este bine sa folosim, cel mai adesea, apa de izvor putin mineralizata.
Cat despre temperatura ideala, medicina chineza recomanda sa fie baute fierbinti, pentru favorizarea digestiei. Singurele rezerve se refera la dificultatea de a doza bine plantele pentru a beneficia de principiile lor active si de mica lor durata de pastrare (24 de ore la frigider, nu mai mult).
In infuzie trebuie varsata apa fierbinte peste partile fragile ale plantei (frunze, flori). Trebuie lasata in infuzie o anumita perioada, de la 10 minute la o ora, in functie de planta, intr-un recipient acoperit.
Putem sa le amestecam cu o lingurita de lemn, pentru oxigenarea infuziei si pentru difuzarea mai eficienta a principiilor active.
Este bine sa evitam saculetii, ca sa nu ne trezim cu hartie in ceai… Este bine sa privilegiem plantele proaspat culese, mai bogate in principii active. Infuzia de flori de fragi este foarte eficace in combaterea primelor simptome de raceala sau a balonarilor. Inainte de a fi bauta, se pot respira vaporii tonici ai infuziei, cu un parfum foarte placut.
In decoct (o metoda care permite decantarea moleculelor active, dificil de captat din radacini sau din boabe): se pun plantele in apa rece, apoi se aduce apa la punctul de fierbere. Timpul de fierbere variaza, de la doua minute la jumatate de ora, in functie de planta.
Cateva rondele de radacina de ghimbir se fierb zece minute si vor livra principii antiinflamatoare. Acest decoct sa lasa 20 de minute in repaus inainte de a fi baut (de mai multe ori pe zi).
GELULE, CAPSULE, FIOLE
Problema de dozaj nici nu se pune aici. Nu trebuie decat sa fie inghitite cu un pahar mare cu apa. Progresele fitoterapiei permit obtinerea de concentratii de principii active de 10 sau de 20 de ori mai mari decat intr-un ceai. Gelulele cu extracte uscate sunt bune pentru a vindeca. Dar daca nu putem inghiti pastile, ce ne facem? Aceiasi activi exista sub forma de sirop si de extracte active, care se pot lua cu apa.
ULEIURILE ESENTIALE
Este vorba despre acele substante uleioase, volatile si odorante, secretate de plantele aromatice. Extragerea lor se face prin distilare in vapori sau prin presare la rece, pentru pastrarea principiilor active.
Niciodata natura nu a concentrat atat de multe substante bune in acelasi loc. In uleiurile esentiale se pot gasi pana la cateva sute de substante active antiinflamatoare, antivirale, imunomodulante, care vor da avant sistemului nostru imunitar.
Asadar, nu trebuie selectate dupa intuitie, ci se impune sfatul unui profesionist, iar dozajul trebuie riguros respectat. Uleiurile esentiale se folosesc pe cale interna: trei picaturi intr-o lingurita de miere sau extern, ca masaj (in asociere cu un ulei vegetal), ca inhalante sau ca substante dispersate in aer, in baie.
Ele sunt in perfecta simbioza cu corpul uman si trec direct in sistemul circulator, si, de acolo, unde corpul are nevoie… Pentru stimularea glandelor suprarenale, de exemplu, e bine sa fie masat spatele cu cateva picaturi de ulei esential. Cu siguranta diminetile vor fi mai energizate!
citește continuarea articolului aici
foto Shutterstock