Asta pentru ca nu are jucariile adecvate varstei lui sau, pur si simplu, pentru ca lipseste „jucaria preferata, minunata, creativa si la indemana: parintele.
Mama si tata sunt cele mai bune jucarii pentru copii. Treizeci de minute de joaca in compania parintilor nu pot fi inlocuite nici de catre cea mai inventiva si simpatica jucarie.
Din pacate, nu putem fi la dispozitia copilului prea multe ore, dar macar sa-i alegem buni „suplinitori. Iata ce trebuie sa stii cand alegi o jucarie: – copilul nu are nevoie de jucarii scumpe (parintii ii creeaza aceasta dorinta).
Din hartie, lana, canepa, pietricele, macaroane, nasturi, castane, bucati de panza, linguri de lemn, lipici facut din faina si apa, poate face o multime de lucruri, iar daca parintele se va implica in joaca lui, va fi cu adevarat fericit. – cand cumperi jucarii copilului gandeste-te la el, nu la tine si la ce ti-a lipsit cand erai mic.
Multi parinti se folosesc de viata copilului ca de o scena pe care dramatizeaza/pun in scena propriile frustrari, prin supraidentificare cu sentimentele copilului.
Pe grupe de varsta
Daca pana la trei ani copiii au nevoie de jucarii din plastic usor de dezinfectat, care nu se pot descompune in piese mici, fara par sau parti ce pot rani, dupa trei ani trebuie „provocati.
6 luni – papusi, animale, mingi plastic sau burete, jucarii muzicale si … apa!
1 an – nisip, apa, cutii de carton, minge, orice jucarie cu roti, papusi, cuburi.
2 ani – minge, orice jucarie cu roti, puzzle simplu cu piese mari, cuburi.
3 ani – jucarii care „lasa urme ( creioane, acuarele, tablite), plastelina, puzzle simplu.
4-5 ani – jocuri de constructii, materiale de pictura, modelaj, jocuri de cusut, de impletit etc.
6-7 ani – jocuri de cunoastere, cu magneti, cu piese mici, busole, lupe, truse pe meserii.
In fata televizorului
„Copilul meu sta foarte mult la televizor, „e ca si lipit de televizor spun parintii si se intreaba cu uimire de ce. Pentru ca asa au vazut la cei din jur: parinti, bunici, bone. Si pentru ca adultilor, la un moment dat, le-a fost mai simplu sa lase copilul in compania lumii virtuale, lume care a inceput sa devina reala pentru copil, cu monstri, cu „rai, sugerandu-i rezolvari nerealiste ale problemelor din viata lui reala.
Daca este deja teledependent, va fi greu sa-l dezveti, dar poti sa-i faci program de urmarit desene animate, nu mai mult de 20 de minute pe zi . Si trebuie sa alegi acele programe care au o oarecare doza de interactivitate sau din care copilul poate invata ceva: cum sa se spele pe dinti, cum sa se imbrace singur, programul dintr-o zi etc.
Text: Cristina Haica, Foto: Dreamstime.