Parca mai ieri il tineai pentru prima data in brate, iar acum il ajuti deja sa faca primii pasi. Asta inseamna ca micutul tau a trecut deja intr-o alta etapa a vietii.
Tu, mamica lui, ai observat o multime de schimbari in dezvoltarea copilului tau. Ai remarcat cum creste „vazand cu ochii si cum in fiecare zi te uimeste cu tot mai multe lucruri noi, pe care este in stare sa le faca.
Cei din jur sunt uimiti de cate schimbari apar in una-doua saptamani. Acestea iti indica faptul ca, de acum, copilul tau are nevoi nutritionale specifice si trebuie sa fii pregatita sa-i oferi alimentele potrivite fiecarei etape a dezvoltarii sale.
Alimentatia rationala este un factor important in asigurarea sanatatii si dezvoltarii armonioase a copiilor si adolescentilor; ea favorizeaza dezvoltarea creierului si intelectului si amelioreaza starea functionala a sistemului nervos, sporeste rezistenta organismului la diferite boli, contribuie la micsorarea mortalitatii la copii.
Cantitatea insuficienta si calitatea inferioara a hranei au efecte negative asupra dezvoltarii fizice si neuropsihice a copiilor.
Grasimile servesc ca dizolvant al vitaminelor A si D, asigurand asimilarea lor optima.
Grasimile animale se gasesc in:
Dintre cele vegetale se por folosi, in cantitati mici:
Glucidele sunt sursa principala de energie in organismul copilului, necesara pentru activitatea musculara.
Aportul de glucide este asigurat prin consumul de:
Pana la varsta de doi ani, da-i fructele si legumele sub forma de piure, supe ori sucuri. Dupa care treci la salate de legume crude, taiate marunt, drese cu ulei si suc de lamaie. Adauga-i zaharul si dulciurile concentrate in diferite preparate (prajituri, taietei cu lapte, creme de lapte si ou).
Foarte important: surplusul de glucide in alimentatia copilului provoaca dereglari grave ale metabolismului si ii micsoreaza rezistenta organismului.
Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2